Uitzending
Holland Doc - Congo Business case

Congo Business case

Holland Doc

9-12-2013

| 1263 x bekeken | 0 reacties
7
Na jaren van Afrikaanse ervaring bij de FAO heeft ontwikkelingswerker Daniël Knoop afscheid genomen van de reguliere hulporganisaties. In Congo begint hij op een oude missiepost een eigen bedrijf. Het moet de amper bestaande handel in landbouwproducten tussen boeren in het achterland en de hoofdstad Kinshasa op gang brengen. De dilemma’s waarvoor hij bij het realiseren van zijn plan komt te staan, zijn talrijk.

Niet hulp is zijn uitgangspunt maar handel. Trade not Aid. Winstgevendheid als duurzaamheidsmechanisme. Knoop probeert op een voor hemzelf riskante manier de patronen van hulp en afhankelijkheid te doorbreken. Permanent struikelt hij over de werkelijkheid van wat misschien wel één van de meest gecompliceerde landen ter wereld is.

In het debat over de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking stuit men steeds weer op de vraag hoe ervoor te zorgen dat door hulp niet het tegenovergestelde wordt bereikt van wat wordt beoogd. Hoe te voorkomen dat mensen afhankelijk worden van hulpverlening en daardoor nog minder tot zelfbeschikking in staat zijn? De beruchte averechtse gevolgen van goede bedoelingen. Het thema van de film – de (on-)mogelijkheden om handel en hulp te combineren - werd in de drie jaar dat Daniël door Hans Bouma werd gevolgd steeds urgenter.

Deze uitzending van het programma Holland Doc met de titel Congo Business case werd uitgezonden op maandag 9 december door de VPRO, de IKON, Human en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie