Uitzending
Het verleden van Nederland - De beschaafde natie (1815-1918)

De beschaafde natie (1815-1918)

Het verleden van Nederland

16-11-2008

| 4213 x bekeken | 1 reacties
7
De verspreiding van de kennis onzer nationale historie is een staatsbelang. Want evenzeer als - zo niet meer dan - taal, godsdienst of zeden, schept de geschiedenis den band die bevolkingen tot nationaliteiten verbindt en verbonden houdt.

Aan het begin van de negentiende eeuw is Nederland een nog moeilijk begaanbaar land met zandwegen, koetsen en trekschuiten. Op het Congres van Wenen worden in 1815 de landsgrenzen vastgelegd: de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden worden samengebracht in één Koninkrijk. Maar eenheid is ver te zoeken.

Een eeuw later is de situatie drastisch veranderd. België heeft zich afgescheiden. Nederland is een beschaafde natie geworden, met stoomtrein, stemrecht en een nationale historie. Voor het eerst in de geschiedenis voelen de inwoners zich als Nederlanders met elkaar verbonden. Hoe heeft het land in zo'n korte periode zo drastisch kunnen veranderen?

Presentatie: Charles Groenhuijsen

Deze uitzending van het programma Het verleden van Nederland met de titel De beschaafde natie (1815-1918) is uitgezonden op zondag 16 november door de NPS. De presentatie was in handen van Charles Groenhuijsen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie