Uitzending
Het verleden van Nederland - Vervagende grenzen (vanaf 1949)

Vervagende grenzen (vanaf 1949)

Het verleden van Nederland

30-11-2008

| 4094 x bekeken | 0 reacties
7
Na de Tweede Wereldoorlog is Nederland kapot. Het is duidelijk wat ons te doen staat: het land moet worden opgebouwd, met man en macht. Ook over onze normen en waarden bestaat vrijwel geen discussie: die worden bepaald door de zuilen. Nog geen vijftig jaar later lijkt de duidelijkheid van de wederopbouwjaren ver te zoeken. Zowel morele als fysieke grenzen zijn vervaagd. Bestaat 'Nederland' eigenlijk nog wel?

Als minister Sicco Mansholt het eerste zakje graan van de Marshallhulp ontvangt, valt nog niet te voorzien welke rol hij zal spelen als hervormer van het Europese landbouwbeleid. Eerst brood op de plank, en daarna een bloemetje op tafel. Marga Klompé, de eerste vrouwelijke minister, maakt zich hard voor de verzorgingsstaat. Met Jan Cremer breken de woelige jaren zestig aan. Gerard Reve belichaamt de doorbreking van veel taboes. Als de golf van ongekende welvaart uiteenspat, volgt de terugslag. En dan weer een nieuwe golf.

Presentatie: Charles Groenhuijsen.

Deze uitzending van het programma Het verleden van Nederland met de titel Vervagende grenzen (vanaf 1949) is uitgezonden op zondag 30 november door de NPS. De presentatie was in handen van Charles Groenhuijsen.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie