Uitzending
Het lagerhuis 2010 - SP - D66

SP - D66

Het lagerhuis 2010

19-5-2010

| 2136 x bekeken | 0 reacties
6
SP-lijsttrekker Emile Roemer gaat in debat met het panel over de stelling: Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. De SP is hierbij voor en de D66 is tegen.

D66-lijsttrekker Alexander Pechtold gaat in debat met het panel over de stelling: De basisbeurs moet worden vervangen door een sociaal leenstelsel.

De D66 is hierbij voor en de SP is tegen.

Roemer en Pechtold voeren een een-op-eendebat over de stelling: De AOW-leeftijd moet gewoon 65 blijven. De SP is hierbij voor en de D66 is tegen.

De meerderheid van de D66-stemmers vindt niet dat studenten zelf voor hun studie moeten betalen. Dat blijkt uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het VARA-programma Het Lagerhuis. D66 wil de basisbeurs afschaffen en vervangen door een sociaal leenstelsel, waarbij studenten dus geen geld meer krijgen, maar moeten lenen. De stelling 'Studenten moeten voor hun eigen studie betalen' wordt echter maar gesteund door 34 procent van de D66-stemmers, 66 procent is het oneens met de stelling. Van alle ondervraagden vindt 38 procent dat studenten hun studie zelf moeten bekostigen. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold en SP-lijsttrekker Emile Roemer gaan in discussie met elkaar en met het panel aan de hand van stellingen. Roemer verdedigt de stelling 'Het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft.' Met die stelling is 58 procent van de ondervraagden het eens. De steun is het grootst onder de SP-achterban (86 procent), maar ook een derde van de D66-stemmers vindt dat het eigen risico moet worden afgeschaft. D66 vindt juist dat mensen tien procent van de zorgkosten zelf moeten betalen tot een maximum dat afhankelijk van het inkomen kan oplopen tot ? 400,-. Roemer en Pechtold gaan met elkaar in de debat over de stelling 'De AOW-leeftijd moet niet omhoog.' De helft van de ondervraagden is het daar mee eens, de andere helft is het oneens. Van de SP-achterban is 86 procent het eens met het '65 blijft 65'-standpunt van de partij. D66 wil de AOW-leeftijd juist versneld verhogen tot 67 jaar. Toch vindt ook een kwart van de D66-stemmers dat de AOW-leeftijd niet omhoog moet.

Presentatie: Paul Witteman.

Deze uitzending van het programma Het lagerhuis 2010 met de titel SP - D66 is uitgezonden op woensdag 19 mei. Te gast waren Alexander Pechtold, Emile Roemer, Femke Halsema, Henk Bres, Frits Huffnagel, Job Cohen, Rita Verdonk, Mark Rutte, Maxime Verhagen, Hein van Meeteren, Jet Kording en André Rouvoet. De presentatie was in handen van Paul Witteman en Marcel van Dam.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie