Uitzending
Fryslân Dok - Elfstedentocht 1985

Elfstedentocht 1985

Fryslân Dok

15-2-2009

| 1732 x bekeken | 1 reacties
7
Na de legendarische tocht van 1963 heeft het 22 jaar geduurd voordat er weer een Elfstedentocht kwam. Op 21 februari 1985, nu 24 jaar geleden, was het zover. Voordat het uiteindelijke besluit viel, zaten de deelnemers, de media, vrijwilligers, hulpdiensten enz. dagen in spanning: gaat het wel of niet door. Tot op het laatste moment was het onzeker. Een aantal wedstrijdrijders, zoals Rein Jonker, waren onderweg naar Polen om daar de alternatieve Elfstedentocht te rijden. Halverwege hun reis naar Polen kregen ze het nieuws te horen en zijn ze teruggegaan naar Friesland. Voor het eerste werd de tocht live uitgezonden op radio en televisie. Eén van de grootste televisieklussen uit de historie van de Nederlandse geschiedenis. Zo'n 325 personen met 41 camera's staan langs de route en 22 straalzenders zorgen voor de verbindingen met Hilversum. Mart Smeets en NOS-regisseur Martijn Lindenberg vertellen in het programma over dit grote karwei. Henk Kroes, toen nog ijsmeester, vertelt over de slechte plekken in het traject en Henri Ruitenberg, Jos Niesten en Jan Kooiman, de nummers 2, 3 en 4, hebben het voor het eerst met z'n drieën over deze tocht. Dat de Elfstedentocht 1985 nog steeds bij veel mensen leeft, blijkt uit de enthousiaste verhalen die we jaren later registreerden. Samenstelling: Piter Tjeerdsma.

Deze uitzending van het programma Fryslân Dok met de titel Elfstedentocht 1985 is uitgezonden op zondag 15 februari. Te gast waren Mart Smeets, Henk Kroes en Jan Kooiman.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee