Uitzending
EenVandaag - 27-10-2009

27-10-2009

EenVandaag

1425 x bekeken | 0 reacties
8
Winnersway predikant op Schiphol
De Leidse voorganger en sekteleider Gert Jan Agtereek, die door ex-kerkleden wordt beschuldigd van oplichting, financiële malversatie, machtsmisbruik en manipulatie, zegt aan oplossingen te werken voor zijn slachtoffers. Twee weken geleden zond EénVandaag twee reportages uit, waarin duidelijk werd dat Agtereek en zijn compagnons kerkleden verzochten tienduizenden tot honderdduizenden euro's te lenen om daar bijbelscholen en weeshuizen van te bouwen. Maar het geld ging niet naar de beloofde projecten. Agtereek leeft nu als een zonnekoning in Nairobi, de hoofdstad van Kenya, waar hij een groot huis en een volledige hofhouding heeft. Ook richtte Agtereek diverse bedrijven op, die allemaal failliet gingen. Ook zou overheidsgeld zijn misbruikt. De kerkleider wordt volledig afgeschermd. Op herhaalde verzoeken om een interview te geven via zijn compagnons, leden van de kerk en tussenpersonen kwam nul op het rekest. Niemand weet waar hij nu precies in Kenya woont, wanneer hij in Nederland is en hoe hij te bereiken is. Agtereek was dit weekend korte tijd in Nederland. Verslaggever Sander 't Sas slaagde er in de kerkleider op Schiphol korte tijd te spreken, samen met Marinde Vromans die namens haar ouders de 200.000 euro opeiste.

De JSF valt opnieuw duurder uit
De JSF valt opnieuw duurder uit. Volgens Britse kranten gaat de Britse regering nog maar 50 toestellen kopen in plaats van de oorspronkelijk geplande 134. Met deze bezuiniging wordt de prijs per toestel opnieuw hoger. Het bericht komt net in de week dat staatssecretaris Jack de Vries een uitgebreid bezoek brengt aan Lockheed Martin, de bouwer van de straaljagers.

Toename Extreem-rechtse bands in Nederland
De laatste jaren zijn er in Nederland meer extreem-rechtse bands dan ooit actief. Ze luisteren naar de namen als Brigade M., Standrecht, Westland Rebels, Strijdgeest, Jupiter en De Ruyter Korps. Vooral deze laatste band uit de regio Leiden timmert hard aan de weg. Met de muziek en optredens worden jongeren warm gemaakt voor een nationalistische en nazistische politiek. De muzikale activiteiten genereren ook geld voor de uitbouw van de rechtse beweging. EénVandaag bezocht een jeugdcongres in België waar deze bands optreden. Het werd een avond vol rechts-extremisme, fascistische uitingen en ontkenning van betrokkenen.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op dinsdag 27 oktober door de AVRO en de TROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie