2-11-2009
1303 x bekeken | 0 reacties
Mexicaanse Griep: ook jonge kinderen vaccineren?
Een driejarig meisje uit Brabant is vorige week overleden aan de Mexicaanse Griep. Het gaat om een meisje dat voor die tijd geen ziekte onder de leden had. Onder ouders van jonge kinderen is daardoor ongerustheid ontstaan, jonge kinderen komen immers niet in aanmerking voor een vaccin. Nu de huisartsen morgen de eerste voorraden vaccins binnenkrijgen wordt de vraag of kleine kinderen toch ook niet gevaccineerd moeten worden weer actueel. In de Verenigde Staten komt deze groep namelijk al in aanmerking voor vaccinatie en uit onderzoek van TNS/NIPO blijkt dat tweederde van de Nederlandse bevolking kinderen graag gevaccineerd zou willen zien. Een gesprek met Roel Coutinho, directeur van het RIVM.
Hulphonden: stichting in financiële nood
Ze doen het licht uit, de gordijnen dicht en halen was uit de wasmachine. De Stichting Hulphond leidt honden op voor mensen met een handicap zodat ze weer zelfstandig kunnen functioneren in de maatschappij. Maar als gevolg van de economische crisis hebben veel sponsors zich teruggetrokken en wordt de Stichting nu in haar voortbestaan bedreigd.
Jeugdhulpverlening nog altijd puinhoop
De jeugdhulpverlening is ondanks alle pogingen van minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet nog steeds een bureaucratisch monster. De jongeren kunnen nog steeds niet op een plek terecht voor de zorg die ze nodig hebben. De wachtlijsten zijn ondanks toezeggingen van de minister opgelopen terwijl ze juist opgelost moesten zijn voor het eind van het jaar. De centra van jeugd en gezin die ervoor moesten zorgen dat het beleid beter gecoördineerd zou worden, slagen daar niet in. De hulpverleners zelf zien het als een extra bureaucratische laag. Vijf jaar na de invoering van de Wet op de Jeugdzorg is er nog steeds niet veel verbeterd. Het beloofde centrale aanspreekpunt ontbreekt en de zorg is nog altijd versnipperd over de instanties. De verschillende financieringsstromen vormen een van de grote problemen binnen de jeugdzorg. Hierdoor blijft het moeilijk om de jeugdzorg te centraliseren.
Vervolg rechtszaak Heinrich Boere
De advocaten van de voormalige Nederlandse SS'er Heinrich Boere hebben de rechtbank in Aken vandaag gevraagd het proces tegen hun cliënt stop te zetten. Volgens hen mag hun cliënt niet twee keer voor dezelfde misdaden worden vervolgd. Een verslag van de tweede zittingsdag. Boere staat sinds woensdag in Aken terecht voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1949 kreeg hij daarvoor in Nederland al de doodstraf, die later werd omgezet in een levenslange straf. Omdat Boere was ontsnapt, heeft hij die straf nooit uitgezeten. Eerdere klachten van de verdediging over een reportage in EénVandaag worden door de rechter genegeerd. Volgens hem hoort publiciteit bij een dergelijke zaak en is de aanklager door zijn uitspraken in EénVandaag niet partijdig, zoals de verdediging eerder stelde. De verdediging wil EénVandaag nu nog wel vervolgen voor huisvredebreuk en is voornemens een klacht in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek.
Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op maandag 2 november door de AVRO en de TROS. Te gast waren André Rouvoet en Roel Coutinho.