Uitzending
EenVandaag - 21-8-2020

21-8-2020

EenVandaag

326 x bekeken | 0 reacties
7
Maak aanschaf steekwapens moeilijker en verhoog straffen om aantal incidenten te verkleinen, adviseert criminoloog
Bij een vete tussen twee rivaliserende groepen uit de drillrapscene werd vorige week een 19-jarige jongen doodgestoken in Scheveningen. Zorgelijk, vindt criminoloog Robby Roks. "Relatief veel jongeren vinden het dragen van een mes heel normaal."

Na eerdere steekpartijen roept de dood van de Rotterdamse rapper 'Chuchu' opnieuw de vraag op welke invloed de drillrap-muziek heeft op gewelddadig gedrag van jongeren. In grimmige videoclips wordt het bezit en gebruik van messen verheerlijkt. "Dit zijn conflicten tussen groepen die bijna muzikaal beslecht worden. Maar zeker ook via social media. Aan de lopende band worden daar mensen beledigd en uitgedaagd."

Dijkgraaf bezorgd over droger klimaat: 'De tijd haalt ons in, de prijs van drinkwater moet omhoog'
Het klimaat verandert veel sneller dan voorspeld. Deze derde droge zomer op rij is voor dijkgraaf Hein Pieper de druppel. Grote investeringen zijn nodig en kraanwater mag flink duurder, vindt hij: "Je auto met drinkwater wassen kan écht niet meer."

Als het zo doorgaat kunnen we de Achterhoek opgeven, volgens Pieper, die dijkgraaf is van Waterschap Rijn en IJssel. Dan wordt het hier zoals in Zuid-Frankrijk. "Kijk naar Roemenië, daar had je afgelopen jaren vier extreem droge zomers en daar is nu woestijn ontstaan. Er was geen beleid, er waren geen investeringen. Dat mag ons niet overkomen, vandaar mijn noodkreet."

In deze uitzending van EenVandaag was Hein Pieper te gast. De presentatie was in handen van Pieter Jan Hagens, Suzanne Bosman, Jaap Jongbloed, Rik van de Westelaken, Roos Moggré en Jojanneke van den Berge. Deze uitzending van het programma EenVandaag werd uitgezonden op vrijdag 21 augustus door AVROTROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie