Uitzending
EenVandaag - 12-10-2012

12-10-2012

EenVandaag

967 x bekeken | 0 reacties
5
Nobelprijs voor de Vrede naar EU
De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. De unie krijgt de prijs voor haar bijdrage aan zes decennia van vrede, verzoening, democratie en mensenrechten in Europa

Hausse aan diefstal dure telefoons
Smartphones zijn een favoriet en makkelijk doelwit van dieven. Dit jaar zijn al bijna 5000 Nederlanders beroofd van hun mobiele telefoon.

Op de zwarte markt levert zo’n toestel als snel een paar honderd euro op. Telecomproviders komen nu met een opmerkelijke initiatief; ze gaan op afstand gestolen telefoons ‘vernietigen’.

Helpt een dergelijk initiatief? In EenVandaag onder meer gadgetdeskundige Vincent Everts en KPN.

LPF: de erfenis van Pim Fortuyn
Het is precies tien jaar geleden dat het kabinet met de Fortuynisten van de LPF al na 87 dagen ten val kwam.

In minder dan drie maanden werd het gedachtegoed van Pim door z’n volgelingen verkwanseld en kwam het eerste kabinet Balkenende door geruzie ten val. De droom van wijlen Pim Fortuyn eindigde in een nachtmerrie.

Wat gebeurde er allemaal achter de schermen tijdens die befaamde 87 dagen? De top van de LPF – onder wie Herman Heinsbroek, Eduard Bomhoff, Ferry Hoogendijk, Hilbrand Nawijn en Harry Wijnschenk – blikt verbijsterd terug. Hadden Eduard Bomhof en Herman Heinsbroek echt slaande ruzie in de ministerraad? Was de werkelijkheid erger dan alle politieke satire die er werd gemaakt?

Europa en de formatie
De VVD van Mark Rutte en de PvdA van Diederik Samsom zijn in alle stilte bezig een kabinet in elkaar te zetten. Er ligt al een deelakkoord, maar er zijn nog een hoop lastige dossiers. Een daarvan is de steun aan Griekenland.

We horen er niets over, want in Den Haag regeert de radiostilte. Maar die geldt niet in Brussel. EenVandaag sprak met europarlementariërs Hans van Baalen (VVD) en Thijs Berman (PvdA).

In de campagne maakte Mark Rutte er een hard punt van: geen cent meer naar Griekenland. In het Europees Parlement vraagt PvdA-delegatieleider Berman zich af of de premier dat kan waarmaken. VVD'er Van Baalen denkt van wel. Het wordt tijdens de formatie dus knap lastig om het op dit punt eens te worden

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op vrijdag 12 oktober door de AVRO en de TROS. Te gast waren Hans van Baalen, Thijs Berman en Vincent Everts.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie