Uitzending
EenVandaag - 1-6-2011

1-6-2011

EenVandaag

1747 x bekeken | 0 reacties
5
Waar komt de EHEC-bacterie vandaan?
Het aantal besmettingen door EHEC in Duitsland neemt sterk toe en ook in Nederland zijn inmiddels meerdere gevallen gemeld van mensen die door de bacterie in het ziekenhuis zijn beland. Het leek er in eerste instantie op dat komkommers de mogelijke verspreiders waren van de agressieve bacterie, maar dat blijkt niet te kloppen. Waar komt de bacterie dan wel vandaan?

Faber moet in Duitse gevangenis
Nederland vraagt Duitsland om oorlogsmisdadiger Faber zijn straf te laten uitzitten in een Duitse gevangenis. Eerder bleek het onmogelijk om Faber naar Nederland uitgeleverd te krijgen. Duitsland levert namelijk geen staatsburgers uit. EenVandaag meldde maandag 30 mei al dat het juridisch wel degelijk mogelijk is om een in Nederland veroordeelde zijn straf te laten uitzitten in Duitsland, als de enige grond om hem niet uit te leveren het feit is dat hij Duits staatsburger is. Het zogenaamde Europese Kaderbesluit EAB (Europees Aanhoudings Bevel) schrijft in zo'n geval voor dat het land waar de veroordeelde verblijft de straf overneemt. Dat verzoek heeft minister Opstelten vandaag gedaan aan zijn Duitse collega.

Wildersproces: de balans
Vanochtend is het geruchtmakende proces tegen PVV-leider Geert Wilders afgerond, waarmee na bijna twee en een half jaar procederen een eind komt aan het 'proces van de eeuw'. Wilders stond sinds 2009 terecht wegens discriminatie en haatzaaien tegen moslims. De uitspraak van de rechter volgt op donderdag 23 juni. Werd het ook het proces van de eeuw? Wat heeft de vervolging van Wilders opgeleverd? EenVandaag maakt de balans op met strafpleiter Gerard Spong, mediaprofessor Henri Beunders en oud-politicus Jan Marijnissen. Het is voor het eerst sinds de start van het proces dat advocaat Spong spreekt, exclusief in EenVandaag. Spong stond aan de wieg van het proces toen hij namens een aantal studenten naar het Hof stapte om alsnog vervolging van de PVV-leiders af te dwingen.

Presentatie: Bas van Werven, Pieter Jan Hagens.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op woensdag 1 juni door de AVRO en de TROS. Te gast waren Gerard Spong, Jan Marijnissen en Henri Beunders. De presentatie was in handen van Bas van Werven en Pieter Jan Hagens.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Meer nieuws
  • EenVandaag - Rutte vs. Wilders terugkijken

    Rutte vs. Wilders terugkijken

    14-3-2017

    Waar komt de EHEC-bacterie vandaan? Het aantal besmettingen door EHEC in Duitsland neemt sterk toe en ook in Nederland zijn inmiddels meerdere gevallen gemeld van mensen die door de bacterie in het ziekenhuis zijn…
    Lees verder
  • Bekijk alle TV nieuwsberichten