Uitzending
De Reünie - 60 Jaar NOS Journaal

60 Jaar NOS Journaal

De ReŁnie

3-1-2016

| 2467 x bekeken | 0 reacties
4
Bekende gezichten uit 60 jaar NOS Journaal laten de indrukwekkendste Journaalfragmenten zien, en vertellen waarom het zo aangrijpend was. Al 60 jaar is het NOS Journaal voor miljoenen kijkers het meest betrouwbare nieuwsprogramma van de Nederlandse televisie. In een speciale aflevering worden de makers van afgelopen 60 jaar NOS Journaal bij elkaar gebracht. Om te bespreken wat er is veranderd: de taal, de snelheid van het nieuws, de manier van presenteren. En welke gebeurtenis in het nieuws heeft op de aanwezige makers persoonlijk het meeste indruk gemaakt? Zo vertelt cameraman Eric Feijten hoe hij werd gegijzeld in Egypte en ontsnapte aan de dood in Afghanistan. Maar toch was het de tsunami in 2004 die het meeste indruk op hem maakte. Patrick Lodiers gaat met hem terug naar IndonesiŽ, waar een emotionele ontmoeting volgt met Rosita, bewoonster van Atjeh die destijds al haar kinderen verloor. Eugenie Herlaar vertelt hoe de reacties waren toen zij in 1965 als eerste vrouwelijke nieuwslezer op het scherm kwam. En hoe schatplichtig is Sascha de Boer aan haar, toen zij 30 jaar later werd uitgeroepen tot beste nieuwslezer? Joop van Zijl stond aan de basis van een andere trend: de anchorman. Hoe was het voor hem om het belangrijkste uithangbord van zo'n instituut als het NOS Journaal te zijn? En hoe gaat Annechien Steenhuizen, de anchorwoman van nu om met deze druk? En welke rol speelt taal bij het journaal. Taalvirtuoos Philip Freriks maakte er bijna literatuur van. Waarom is nu gekozen voor spreektaal? En dat lopen in het decor, zou Freriks dat hebben gedaan? Jeroen Wollaars is een journalist van de jonge generatie. Hij laat zien hoe de sociale media en internet het maken van een nieuwsprogramma hebben veranderd. Verslaggever Martijn Bink stond vorig jaar oog in oog met journaalgijzelaar Tariq Z. Hij vertelt wat er die dag precies gebeurde en hoe die gebeurtenis zijn leven heeft beÔnvloedt. Sinds de tijd van Fortuyn klinkt met enige regelmatig de kritiek dat het NOS Journaal een verlengstuk van de gevestigde orde zou zijn. Zijn er bewuste stappen genomen om de man in de straat te bereiken?

In deze uitzending van De ReŁnie waren Joop van Zijl, Annechien Steenhuizen, Eric Feijten en Philip Freriks te gast. De presentatie was in handen van Patrick Lodiers. Deze uitzending van het programma De ReŁnie met de titel 60 Jaar NOS Journaal werd uitgezonden op zondag 3 januari door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee