Uitzending
De Kist - Coosje Smid

Coosje Smid

De Kist

20-12-2012

| 1514 x bekeken | 1 reacties
8
Coosje Smid is zangeres en actrice. Als dochter van zanger Ernst Daniël Smid en een balletdanseres werd ze al jong geïnspireerd om zelf te acteren en te zingen. In 2010 won ze als 20-jarige een Gouden Kalf voor haar bijrol in de film Joy. Met presentator Kefah Allush praat ze over haar eigen verlangen naar de dood als puber en de recente dood van haar moeder.Op de middelbare school werd Coosje heftig gepest. ‘Ik heb mijn puberteit als één verdrietige bende ervaren.’ Haar ouders verhuisden van de Achterhoek naar het Gooi uit angst dat Coosje zichzelf iets aan zou doen. ‘Ik zag het licht aan het eind van de tunnel niet meer.’ Op de popacademie ontdekte Coosje zichzelf en was ze temidden van andere outcasts geen buitenstaander meer.
In september 2011 vertelde haar moeder dat ze kanker had. ‘Ik dacht even: wat nou als mijn moeder er dood aan gaat? Maar die gedachte werd weggevaagd omdat dat toch nooit zou gebeuren. Dat dacht ik en dat beloofde mijn moeder mij.’ Toen haar moeder afgelopen september toch overleed, voelde ze eerst vooral boosheid. Het rouwproces wordt volgens Coosje steeds moeilijker, omdat ze steeds meer heimwee naar haar moeder gaat voelen.

Deze uitzending van het programma De Kist met de titel Coosje Smid is uitgezonden op donderdag 20 december door de EO. De presentatie was in handen van Kefah Allush.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie