Een splinternieuw koninkrijk en geen cent te makken. Zo staat Nederland er in 1814 voor. Koning Willem I aan de slag. Zijn natie moet mee met de andere Europese machten. Het land gaat op de schop, wordt klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Er komen kanalen, wegen en spoorlijnen. Rest de vraag: hoe moet dit alles betaald worden? Telkens duikt daarbij op de achtergrond een vrouw op:
Johanna Borski, weduwe van een vermogende bankier. Zij is bereid om risico's te nemen die anderen niet aandurven. Zij leent de koning het geld voor De Nederlandsche Bank. Zij investeert in de ontwikkeling van het spoor, waar maar weinigen heil in zien. En ze wordt er steeds rijker mee, in tegenstelling tot de natie zelf, die bij het aftreden van Willem I in 1840 een schuldenlast heeft die nooit lijkt te kunnen worden afgelost.
Hans Goedkoop praat o.a. met Frank Elderson, directeur van De Nederlandsche Bank, met financieel journalist Roel Jansen, met historicus Roland Uittenbogaard en met investeerder Marijn Pijnenborg. En hij gaat bij het ministerie van Financiën kijken hoe het koffertje met de Miljoenennota voor de minister wordt klaargemaakt.
De presentatie was in handen van
Hans Goedkoop. Deze uitzending van het programma De IJzeren Eeuw met de titel Een machtige weduwe werd uitgezonden op dinsdag 29 mei door de
NTR.