Uitzending
De Hokjesman - De Dierenvrienden

De Dierenvrienden

De Hokjesman

17-10-2014

| 2486 x bekeken | 0 reacties
7
In de vierde aflevering verdiept de Hokjesman zich in de snel groeiende gemeenschap van dierenvrienden. Er zijn dierenvrienden die zielsveel houden van hun huisdier en tegelijkertijd geen enkel bezwaar zien in een burger of een speklapje bij de barbecue. Maar er is ook een kern van dierenvrienden die huivert bij de gedachte aan het eten van dieren en geen onderscheid wenst te maken tussen mens en dier.

Hoe ingewikkeld is het leven binnen de gemeenschap van de rechtgeaarde en principiŽle dierenvriend? Wanneer wordt een dierenvriend een dierenactivist? Hoe kan hij nog goedgemutst door het leven gaan als er in zijn beleving een permanente massamoord plaatsvindt? En kan hij eigenlijk nog wel vrienden zijn met een vleeseter?

vpro
Veerle Vrindts is veganist, de oprichter en voorzitter van Viva las Vega's en co-auteur van hun boek De Vegarevolutie. Haar vriend is eveneens veganist en actief in de dierenrechtenbeweging. Hun dochtertje van 13 maanden voeden ze samen op.

Is het moeilijk om veganistisch te leven?
'Als veganistische ouders zijn er wel een paar dingen waar je tegenaan kunt lopen: hoe kook je lekker en gevarieerd voor je kind, hoe ga je om met crŤches die moeilijk doen over het dieet van je kind. Kijk, je leeft toch in een wereld die niet op veganisten is ingericht. Maar als je je flexibel opstelt is er altijd wel een diervriendelijke optie te vinden. Neem reizen: veel mensen denken dat het lastig is om veganistisch te eten op vakantie, maar met een site als HappyCow.net vind je overal een diervriendelijke optie - in Europa, maar ook in IndonesiŽ of Ecuador hebben wij heerlijk veganistisch gegeten.'

Eet je nooit stiekem iets verkeerds?
'Inmiddels hebben we denk ik geen enkel dierlijk product meer in huis. Soms komt het voor dat we per ongeluk wel iets kopen, zoals een brownie, waar dan eieren in blijken te zitten. Weggooien is dan zonde, maar als ik weet dat er dierlijke producten in zitten, smaakt het me ook niet meer. Meestal geef ik dat soort dingen weg aan anderen.'

Hoe ga je om met kritiek op jullie levensstijl?
'Ik had eigenlijk meer negatieve reacties verwacht, maar iedereen in mijn omgeving heeft begrip voor onze levensstijl. Een veganistisch dieet past al heel goed in de zwangerschap, wanneer je dingen als rauwmelkse kaas, bepaalde vis en rood vlees al moet vermijden. En we hebben contact met plantaardige diŽtisten, om het eetpatroon van onze dochter in de gaten te houden. We hebben kinderboeken in huis als Peter Selie, de Vegetarische Draak. Daarmee willen we proberen uit te leggen waarom wij zo eten, ook aan andere kinderen die op bezoek komen. Ik geloof dat je je als veganist niet moet afzonderen van de wereld, maar juist een voorbeeldfunctie kan hebben.'

Ook eens proberen?
Viva las Vega's organiseert driemaal per jaar i.s.m. de NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisme) een Vegan Challenge: een gratis startprogramma met recepten en restauranttips om eens te proberen veganistisch te eten. Leer meer op de site.

Deze uitzending van het programma De Hokjesman met de titel De Dierenvrienden werd uitgezonden op vrijdag 17 oktober door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie