Uitzending
College Tour - Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

College Tour

10-10-2014

| 3527 x bekeken | 1 reacties
7
Met gevaar voor eigen leven is ze vastbesloten haar missie te volbrengen: onderwijs voor alle kinderen, over de hele wereld. Het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai is met haar 16 jaar een boegbeeld in de strijd voor onderwijs. College Tour reist af naar Birmingham, waar Malala te gast is in de stoel naast Twan Huys.

Strijd
Malala wordt op 12 juli 1997 geboren in het Pakistaanse dorpje Mingora. Ze maakt hier op jonge leeftijd naam vanwege haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes. Ook op internationaal niveau verwerft ze bekendheid: onder het pseudoniem Gul Makai houdt ze een weblog bij op de website van de BBC. Ze houdt hier de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei bij in de vorm van een dagboek. Sinds de machtsovername in de vallei worden meisjes door de Taliban uitgesloten van onderwijs, naast de vele andere mensenrechten die daar geschonden worden.

Aanslag
Op 9 oktober neemt het dan al turbulente leven van Malala een absurde wending, een Talibanstrijder pleegt een gerichte aanslag op de Pakistaanse. Ze wordt in haar hoofd en hals geraakt. Wonderbaarlijk genoeg overleeft Malala de aanslag, nadat artsen in Rawalpindi de kogels hebben verwijderd. Vanaf dat moment is er continu dreiging vanuit de Taliban om haar alsnog om te brengen. Enkele dagen na de aanslag op Malala wordt ze overgevlogen naar het Verenigd Koninkrijk om verdere specialistische behandeling te krijgen in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Naast de behandeling zou ze hier ook beter beschermd zijn tegen de Taliban. Tevens wordt er gezorgd voor een baan voor de vader van Malala, zodat het gezin haar kan vergezellen in Engeland.

Vanaf het moment dat ze wordt ontslagen uit het ziekenhuis zet Malala, nog altijd verzwakt, de strijd voort tegen de gruwelen die het mensenrecht schenden. Op 12 juli 2013, de dag dat de Pakistaanse 16 jaar oud wordt, spreekt ze de Verenigde Naties toe. Ze pleit voor een wereldwijde toegang tot educatie. Dit is haar eerste toespraak sinds de aanslag.

Prijzen
Inmiddels is Malala een icoon. De Pakistaanse wordt overal voorgedragen voor grote (internationale) prijzen. Zo werd ze in 2011 genomineerd voor de Internationale Kindervredesprijs en kreeg ze datzelfde jaar de National Youth Prize in Pakistan. Later werd deze prijs zelfs vernoemd naar Malala: de National Malala Peace Prize. Op 29 april 2013 wordt Malala door Time Magazine geëerd met een plek op de lijst van 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. Tevens wordt ze dit jaar genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, een petitie op internet die dit ondersteunt had op 5 december 2012 al meer dan 250 duizend steunbetuigingen. Naast de tal van kleinere prijzen die zijn toegekend aan Malala, wordt op 6 september 2013 de Internationale Kindervredesprijs toegekend aan de Pakistaanse.

De presentatie was in handen van Twan Huys. Deze uitzending van het programma NOVA College Tour met de titel Malala Yousafzai werd uitgezonden op vrijdag 1 november door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie