Uitzending
College Tour - Ahmed Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb

College Tour

3-9-2016

| 838 x bekeken | 0 reacties
5
De charismatische en uitgesproken Ahmed Aboutaleb weet als burgemeester van Rotterdam de stad weer internationaal op de kaart te zetten en wordt in 2015 benoemd tot de ‘ultieme ambassadeur voor Rotterdam’. Uit de peilingen blijkt dat de Nederlandse kiezer Aboutaleb het liefst als volgende premier van het land ziet. Of hij zelf deze ambitie heeft, dat vragen we hem op 2 maart in College Tour.

Op vijftienjarige leeftijd komt de in Marokko geboren Ahmed Aboutaleb voor het eerst aan in Nederland. Na zijn hele leven in een klein dorpje in het Rifgebergte te hebben gewoond, komt hij samen met zijn moeder en zusjes in Den Haag terecht. Hij beheerst de Nederlandse taal snel waardoor hij vrijwel meteen aan een opleiding aan de LTS kan beginnen. Hierop volgt de MTS en uiteindelijk studeert hij af aan de HTS Telecommunicatie.

Waar hij in Marokko al veel naar de radio luistert, begint hij in Nederland zijn carrière als verslaggever bij Veronica en de NOS, waarna hij doorstroomt naar het RTL Nieuws. De politieke interesse blijft echter knagen en in 2003 sluit hij zich aan bij de PvdA. In 2004 wordt hij wethouder van deze partij in Amsterdam, waar hij al snel grote populariteit verwerft. In het kabinet-Balkenende IV is hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op 16 oktober 2008 wordt Aboutaleb voorgedragen als nieuwe Burgemeester van Rotterdam. Niet iedereen was het hier mee eens. Zijn dubbele paspoort en achtergrond als Amsterdammer zorgde ervoor dat partijen als Leefbaar Rotterdam en de PVV vragen stelden bij zijn benoeming. Hier werd weinig gehoor aan gegeven en op 31 oktober stemt het Kabinet in met zijn benoeming. Hiermee wordt hij de eerste burgemeester in Nederland van Marokkaanse afkomst en daarbij de eerste van een grote stad in Europa. Tot op de dag van vandaag bezit hij deze functie nog steeds.

Door zijn achtergrond weet hij als geen ander hoe het is om als ‘allochtoon’ je weg in Nederland te vinden. Het nader tot elkaar brengen van bevolkingsgroepen heeft daarom altijd hoog aan zijn lijstje gestaan. Dit zie je duidelijk terug in zijn werk als burgemeester van Rotterdam. Dit heeft echter soms ook tot felle uitspraken geleid. Naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo liet hij weten dat fanatici die zich in Nederland niet thuis voelen maar moeten oprotten. Deze opmerking bleef niet onopgemerkt en bereikte zo ook Washington waar Obama hem uitnodigde voor een anti-terreurtop.

In deze uitzending van NOVA College Tour was Ahmed Aboutaleb te gast. De presentatie was in handen van Twan Huys. Deze uitzending van het programma NOVA College Tour met de titel Ahmed Aboutaleb werd uitgezonden op zaterdag 3 september door de VARA en de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie