Uitzending
Close Up - The day before - Sonia Rykiel

The day before - Sonia Rykiel

Close Up

21-3-2010

| 1680 x bekeken | 0 reacties
8
De stijl van modeontwerpster Sonia Rykiel is typisch Parijs' en al 40 jaar populair: ultravrouwelijke, kleurige, gebreide jurken, truitjes en vestjes en veel zwart. Regisseur Loc Prigent volgde Rykiel in de hectische aanloop naar de modeshow die haar 40-jarige jubileum markeert.

De flamboyante, roodharige modeontwerpster Sonia Rykiel maakt al meer dan veertig jaar mode en dat moest worden gevierd. Regisseur Loc Prigent bekend van modedocumentaires als 'Sign Chanel' en 'Marc Jacobs & Louis Vuitton' volgde Sonia en haar collega's in het najaar van 2008 bij de dynamische en soms hysterische voorbereidingen voor de feestelijke dag.

Zoals ieder seizoen is er een modeshow, een gigantisch diner voor 500 genodigden en een ontvangst van 1000 journalisten, redacteuren en andere genodigden. Ondertussen is Sonia's temperamentvolle dochter Nathalie (artistiek directeur van modehuis Sonia Rykiel) bezig om zonder medeweten van haar moeder een tweede modeshow voor het jubileumfeest te organiseren. In deze 'surprise show' brengen dertig van de beroemdste modeontwerpers van dit moment een ode aan de stijl van Rykiel.

Sonia Rykiel (1930) lanceerde haar modehuis in de revolutionaire mei-dagen van 1968, toen heel Parijs op zijn kop stond vanwege de studentenopstanden. De mode van Rykiel was op zijn eigen manier net zo rebels als de dwarse ideen van de studenten: nauwsluitend en sexy, maar, en dat was nieuw, ook comfortabel. Haar soepele korte gebreide truitjes, lange vesten en jurkjes betekenden een bevrijding voor vrouwen. Typisch voor de stijl van Rykiel zijn binnenstebuiten gekeerde naden, veel kleur en veel zwart, kant, glitter en streepjes. Dat the 'Queen of Knits', zoals Rykiel vaak genoemd wordt, nog altijd relevant is, bewees modeketen H& M door in het winterseizoen 2009/10 maar liefst twee door Rykiel ontworpen collecties te brengen.

Deze uitzending van het programma Avro Close Up met de titel The day before - Sonia Rykiel is uitgezonden op zondag 21 maart door de AVRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie