Een aangeboren gevoeligheid en een ongelukkige jeugd vormden een vruchtbare artistieke voedingsbodem voor cabaretier, auteur en liedjesschrijver
Hans Dorrestijn. Maar ze brachten hem ook veel verdriet. De documentaire ‘De Kunst van het Lijden’ schetst een intiem portret van een kunstenaar die een lastig leven achter de rug heeft. Dat hij op zijn bijna zevenzeventigste nog floreert heeft hij te danken aan een sterk karakter en een stel trouwe vrienden.
Hans Dorrestijn is inmiddels de zeventig ruim gepasseerd, maar hij schrijft nog altijd boeken, maakte een televisieprogramma (‘De Baardmannetjes’, 2014), een nieuwe cabaretvoorstelling (‘Het einde is zoek’, 2015), en wordt geregeld als gast verwelkomd in talkshows. En daarbij heeft hij eigenhandig een heel nieuw genre ontwikkeld: de literaire vogelgids.
Dorrestijn spreekt openhartig over zijn trieste jeugd waarin hij als gevoelig kind te maken had met een autoritaire, agressieve stiefvader. Het lastige leven vormde een vruchtbare voedingsbodem voor zijn imposante oeuvre aan liedjes, maar was lange tijd ook een bron van lijden. Gelukkig heeft hij sinds jaar en dag veel steun aan enkele trouwe vrienden. Zij spreken in de documentaire met genegenheid en bewondering over Dorrestijn en vinden hem zonder uitzondering een sterk mens.
Nu hij wat ouder wordt lijkt hij in rustiger vaarwater te komen. Hij beleeft heel veel plezier aan het kijken naar vogels. Het zet voor hem de gebeurtenissen uit zijn jeugd, zijn overwonnen alcoholisme en zijn mislukte relaties in een ander perspectief. ‘De natuur is gewoon troostrijk,’ zegt hij er zelf over.
In deze uitzending van Close Up was
Hans Dorrestijn te gast. Deze uitzending van het programma Close Up met de titel
Hans Dorrestijn werd uitgezonden op zaterdag 10 juni door AVROTROS.