Uitzending
Brieven Boven Water - Een sterk verlaat overlijdensbericht

Een sterk verlaat overlijdensbericht

Brieven Boven Water

8-5-2011

| 1576 x bekeken | 0 reacties
6
Derk Bolt bezorgt een eeuwenoude, gestolen brief van Aagje Luijtsen aan haar man Hermanus Kikkert, aan een van zijn nazaten. Dat blijkt een bekende Nederlander te zijn, die net als Hermanus ook vaak ver weg van huis is. Het stapeltje brieven dat Aagje Luijtsen indertijd stuurde raakte in één keer kwijt, toen het schip waar ze zich op bevonden, werd geënterd en ingepikt door Britse kapers. Dat lot trof veel over zee verstuurde brieven. De Noordzee werd geteisterd door Britse kapers, die onder toezicht van de Britse overheid op economische roofvaart uitwaren. De Britten pikten daarbij behalve de lading ook alle brieven aan boord in. En bewaarden die vreemd genoeg zo keurig, dat ze meer dan 300 jaar later tijdens een zoektocht naar andere oude documenten, weer boven water kwamen in een archief in Londen. Nederlandse onderzoekers kregen zo 40.000 ongeopende persoonlijke brieven in handen, met daarin talloze bijzondere verhalen en ooggetuigeverslagen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Ook in deze aflevering worden enkele van die bijzondere verhalen uitgediept en probeert Derk Bolt ze nog bij nazaten van de geadresseerden te bezorgen. Tussen de brieven zat ook een pakketje, een leren envelop met 39 plantenzaadjes, 200 jaar geleden meegenomen uit Zuid-Afrika door ene Jan Teerlink. Zijn die zaden nog intact en wat gebeurt er als ze worden geplant? En welke bijzondere overeenkomst heeft de door Derk opgezochte nazaat van Jan Teerlink met zijn voorvader? En dan is er nog de brief van plantage-eigenaar Nicolaas de Zoutte, uit 1664. Hij schrijft de ouders van zijn knecht Adriaan dat de jongen is omgekomen bij een ongeval. En dat de rekening van de begrafenis erg hoog was. Helaas werd ook deze brief onderweg gekaapt. Hebben de ouders van Adriaan ooit te horen gekregen wat er met hun zoon gebeurd is?

Deze uitzending van het programma Brieven Boven Water met de titel Een sterk verlaat overlijdensbericht is uitgezonden op zondag 8 mei door de KRO. De presentatie was in handen van Derk Bolt.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee