Uitzending
Brandpunt - Op zoek naar kinderen van IS

Op zoek naar kinderen van IS

Brandpunt

30-1-2018

| 533 x bekeken | 0 reacties
8
"Ik ga er voor zorgen dat dit kind naar Nederland kan.” Een opvallende en gedurfde belofte van oorlogsfotograaf Eddy van Wessel. Hij zet zijn journalistieke objectiviteit opzij omdat hij vindt dat deze kinderen slachtoffers zijn in een oorlog waar zij niet voor hebben gekozen.

Er zitten naar schatting 80 tot 100 Nederlandse kinderen vast in Syrië en Irak.

Onder hen ook de 11 jarige René. Zijn ouders zijn gescheiden, de moeder is hertrouwd met een Turkse jihadist en zo in Syrië bij IS terecht gekomen.

De Nederlandse regering werkt niet actief aan de terugkeer van IS gezinnen. Van Wessel snapt die terughoudendheid maar is van mening dat er voor kinderen andere regels zouden moeten gelden. De 11 jarige René staat voor hem symbool voor deze groep.

Tom Kleijn reist met de fotograaf mee naar Noord Syrië op zoek naar een menselijke oplossing voor de Nederlandse IS kinderen.

Tom Kleijn deed in deze uitzending verslag voor Brandpunt. De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Liesbeth Staats, Sacha de Boer en Henk van der AAa. Deze uitzending van het programma Brandpunt met de titel Op zoek naar kinderen van IS werd uitgezonden op dinsdag 30 januari door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie