Uitzending
Brandpunt - De bijenredders

De bijenredders

Brandpunt

11-9-2018

| 5547 x bekeken | 1 reacties
7
Bijen, ze zijn essentieel voor onze voedselvoorziening. Maar over de hele wereld sterft de bij langzaam uit. Een potentiele ramp voor onze voedselproductie.

In Nederland wordt het tij nu gekeerd. Een uniek reddingsprogramma gerund door honderden vrijwilligers moet de honingbij wereldwijd van de ondergang redden.

De onderzoekers hebben een superbij gecreŽerd. Na jaren lang onderzoek, selecteren en zoeken naar de juiste genen hebben ze een bij ontwikkeld die bestand is tegen zijn grootste tegenstander, de varroamijt.

De varroamijt is een parasiet die de bij op grote schaal ziek maakt en waar tot nu toe bijna niets tegen te doen was.

Doel van de operatie is de superbij op grote schaal kweken, door fokken en uitzetten. Zodat de superbij zich als een olievlek over heel Europa en de rest van de wereld verspreidt. De toekomst van de bij en daarmee de wereldwijde voedselproductie in handen van een groep Nederlandse vrijwilligers.

De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Liesbeth Staats, Sacha de Boer en Henk van der AAa. Deze uitzending van het programma Brandpunt met de titel De bijenredders werd uitgezonden op dinsdag 11 september door de KRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie