13-11-2011
2029 x bekeken | 0 reacties
In Brandpunt een reportage over een hardnekkig taboe: seksueel geweld tegen verstandelijk gehandicapten. Daarnaast een item over de wapenhandel in Libië. Wouter Kurpershoek schetst een alarmerend verhaal over gestolen goederen uit onbewaakte wapendepots in Libië. Tot slot een item over uitvaartverzekeraars die er alles aan doen om zo veel mogelijk te verdienen.
Uitverkoop in Libië
Sinds het uitbreken van de opstand in Libië zijn duizenden wapens en vele tonnen aan explosieven verdwenen uit de wapendepots. Libië is al decennia lang het meest overbewapende land van Afrika. Opstandelingen en terroristen op zoek naar wapentuig vieren er al maanden een dol dwaze uitverkoop, niemand bewaakt de depots en ook heeft niemand enig idee wie al het gestolen goed waar naar toe smokkelt. Met name over de grote hoeveelheid 'Surface to Air Missiles' maken organisaties als Human Rights Watch en de de Europese anti-terreurtsaar Gilles de Kerckhove zich grote zorgen. Van de ruim 20.000 raketsystemen die Khadaffi in zijn bezit had, zijn er minstens 5000 kwijt.
Verdienen aan de dood
Uitvaartverzekeraars doen er alles aan om zoveel mogelijk te verdienen aan uw uitvaart. De medewerker die nabestaanden begeleidt bij het organiseren van de uitvaart moet zoveel mogelijk dure kisten, rouwkaarten, kransen en kopjes koffie met cake verkopen. Zo vertelt een oud werknemer van één van die grote verzekeraars in Brandpunt. Daardoor krijgen mensen, nadat ze al jaren betaald hebben voor een verzekering, na het overlijden nog een rekening van vaak duizenden euro’s.
Deze uitzending van het programma Brandpunt is uitgezonden op zondag 13 november door de KRO. De presentatie was in handen van Aart Zeeman, Fons de Poel, Sven Kockelmann en Wouter Kurpershoek.