Uitzending
Bodem In Zicht - IJzer

IJzer

Bodem In Zicht

12-3-2020

| 495 x bekeken | 0 reacties
6
Van auto tot fiets en van spijker tot koekenpan. Overal zit ijzer of staal in, maar toch weet bijna niemand hoe ijzererts wordt gewonnen of waar het vandaan komt. Anna reist naar BraziliŽ, een van de grootste exporteurs ter wereld van ijzererts. Om met eigen ogen te zien hoe volledige heuvels worden opgeblazen, afgegraven en afgevoerd per trein richting de hoogovens en staalfabrieken. Maar de winning van ijzererts heeft een keerzijde; bij het mijnen naar ijzererts ontstaat een enorme hoeveelheid afval dat wordt opgeslagen achter gigantische dammen. Maar die dammen kunnen levensgevaarlijk zijn. Verschillende damdoorbraken hebben dorpen volledig bedolven onder het mijnafval, met alle gevolgen van dien. In hoeverre zijn producenten van staal en ijzer eigenlijk bezig met waar hun bronmateriaal is gedolven en onder welke omstandigheden?

De presentatie was in handen van Anna Gimbrere en Eva Cleven. Deze uitzending van het programma Bodem In Zicht met de titel IJzer werd uitgezonden op donderdag 12 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee