Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Blauw Bloed - 18-10-2008

18-10-2008

Blauw Bloed

924 x bekeken | 0 reacties
6
Een uitgebreid verslag van de nationale feestdag in Spanje. Traditiegetrouw woonde koning Juan Carlos, zijn vrouw koningin Sophia, prins Felipe, prinses Letizia en de rest van de Spaanse koninklijke familie de militaire parades bij op het Plaza de Colón. In Blauw Bloed uitgebreid de beelden.

Op deze feestdag, de Día de la Hispanidad, herdenken de Spanjaarden de ontdekking van Amerika in 1492 door Christoffel Columbus, naar wie Plaza de Colón is vernoemd. Het is voor de Spanjaarden de enige dag in het jaar waarop ze de leden van hun koninklijke familie zo uitgebreid te zien krijgen. Reden voor 'Blauw Bloed' om de Spaanse royals juist hier te filmen.

Verder komen een aantal Spaanse royaltydeskundigen aan het woord die zich uitspreken over de populariteit van de koninklijke familie en over de vraag wanneer kroonprins Felipe het zal overnemen van zijn vader koning Juan Carlos.

Ook wordt ingegaan op de band tussen onze Oranjes en de Spaanse koninklijke familie. Zo kennen koningin Beatrix en koning Juan Carlos elkaar al sinds hun jeugd. Koningin Juliana had medelijden met Juan Carlos die als 10-jarige jongen door dictator Franco naar Spanje werd gehaald voor een staatsopvoeding. Juan Carlos leefde voor die tijd met zijn familie in ballingschap in Rome. Reden voor Juliana om de jonge prins meerdere malen uit te nodigen op paleis Soestdijk.

Verder "de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd". Nog steeds zingen we die zin als we het Wilhelmus aanheffen. In 'Blauw Bloed' het hoe en waarom van dit eerbetoon aan de koning van Spanje. Een gesprek met koningshuiskenner Peter Brusse en Robbert Bosschart, oud-NOS-correspondent in Spanje.

Deze uitzending van het programma Blauw Bloed is uitgezonden op zaterdag 18 oktober door de EO. Te gast was Peter Brusse. De presentatie was in handen van Jeroen Snel. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee