Uitzending
Bimbo's en boerka's - 27-1-2010

27-1-2010

Bimbo's en boerka's

3638 x bekeken | 3 reacties
7
De afgelopen jaren lijkt meer en meer de klad te komen in de spreekwoordelijke Nederlandse tolerantie. In plaats van tolerant lijken we tegenwoordig vooral boos. We pikken steeds minder van elkaar, zijn steeds minder bereid te geven en te nemen, te schipperen en compromissen te sluiten.

In de thema-avond Bimbo’s en Boerka’s 2010 bespreken Jeroen Pauw, Esmaa en Jihad Alariachi (Meiden van Halal) een aantal heikele kwesties, die symptomatisch zijn voor het veranderde klimaat in multicultureel Nederland. Met vertegenwoordigers van verschillende religieuze stromingen, bestuurders, politici en ‘de straat’ wordt gedebatteerd over de vraag: Wat doen we met die boosheid? Hoe lossen we het op? En….welke vrijheden zijn we daartoe bereid in te leveren?

Nederland maakt zich druk over asociaal gedrag op straat, geweld tegen overheidspersoneel, geweld in het openbaar vervoer en in uitgaansgebieden. Bestrijden we dit met halfslachtige maatregelen? Of met een hard en duidelijk beleid, ook al gaat dat ten koste van onze privacy en persoonlijke vrijheid?

Er is grote ergernis over de toestroom van immigranten uit vreemde culturen, die zich niet genoeg aanpassen. Blijven we gedogen en schipperen op dit terrein of kiezen we voor meer drang en dwang om te integreren?

Veel mensen zijn boos over onaangepast gedrag van kinderen en jongeren en over ouders die niet in staat zijn hun kinderen op te voeden. Moeten we niet eens af van vrijheid-blijheid in opvoeding en onderwijs?

Heftige discussies over trambestuurders die niet zichtbaar een kruis om hun nek mogen dragen, over ambtenaren die een beroep doen op hun geloofsovertuiging bij hun weigering homo’s te trouwen en over overheidssubsidie aan islamitische en christelijke scholen die de integratie van kinderen zouden belemmeren. Moeten we niet toe naar het veel duidelijkere Franse model met zijn strikte scheiding tussen kerk en staat?

Deze uitzending van het programma Bimbo's en boerka's is uitgezonden op woensdag 27 januari door de NPS. De presentatie was in handen van Jeroen Pauw, Jihad Alariachi en Esmaa Alariachi.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie