Uitzending
Andere Tijden - Het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat

Het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat

Andere Tijden

29-10-2009

| 1341 x bekeken | 0 reacties
6
Het fotograferen van het Koninklijk huis is in de tijd van Koningin Juliana een lieflijke chaos van geven en nemen. In de tijd van Beatrix worden, bij de invoering van de Mediacode, de teugels van de RVD strakker aangetrokken.

Koningin Juliana had een uitgesproken hekel aan persfotografen. Ze deelt zelfs in een chagrijnige bui een klap uit aan een cameraman van het polygoonjournaal. Maar over het algemeen blijven de verhoudingen gemoedelijk, de pers houdt rekening met de privacy van het Koningshuis. Volgens de hoofdredacteur van Ons Koningshuis is er hier sprake van een ‘lieflijke chaos’.

Dit verandert met de komst van Beatrix als Koningin. Zij trekt de teugels bij de RVD strakker aan en probeert enige orde te scheppen. De opkomst van de roddelpers zet de verhoudingen nog meer op scherp.

Volgens Joop van Tellingen, fotograaf voor de Telegraaf en diverse roddelbladen, was vooral de periode dat prins Willem-Alexander “geslachtsrijp” werd interessant. Van Tellingen steekt dan ook de hand in eigen boezem wanneer het gaat om de Mediacode die sinds 2005 in het leven is geroepen: “die is er gekomen door types als ik”.

Deze uitzending van het programma Andere Tijden met de titel Het Koninklijk Huis op de gevoelige plaat is uitgezonden op donderdag 29 oktober door de VPRO. Te gast was Joop van Tellingen. De presentatie was in handen van Hans Goedkoop.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie