Uitzending
100% Hindoe? - 20-3-2016

20-3-2016

100% Hindoe?

1241 x bekeken | 0 reacties
6
Het hindoeďsme moedigt de mens een ‘geweldloze’ levenshouding aan in denken en doen. De traditie bestempelt dat gedachtegoed als ahimsa. Iemand die hindoe is en ahimsa naleeft, dient alles wat de schepping heeft voorgebracht als zijn of haar gelijke te beschouwen. Op een ahimsa manier leven betekent feitelijk, als het gaat om voeding, dat een hindoe een vegetarisch dieet zou moeten volgen. De praktijk is vaak weerbarstiger. Er zijn veel hindoes die zich alleen op hindoe-hoogtijdagen, of op dagen dat ze naar een tempeldienst gaan onthouden van vlees, vis en ei. Wat zegt dit? Zijn hindoes die zich niet of selectief aan het “geweldloosheidsprincipe” houden minder goede hindoes?

In deze uitzending van 100% Hindoe? gaat Narsingh, geen vegetariër maar wel hindoe, op onderzoek uit. Het hindoeďsme moedigt de mens een ‘geweldloze’ levenshouding aan in denken en doen. De traditie bestempelt dat gedachtegoed als ahimsa. Iemand die hindoe is en ahimsa naleeft, dient alles wat de schepping heeft voorgebracht als zijn of haar gelijke te beschouwen. Op een ahimsa manier leven betekent feitelijk, als het gaat om voeding, dat een hindoe een vegetarisch dieet zou moeten volgen. De praktijk is vaak weerbarstiger. Er zijn veel hindoes die zich alleen op hindoe-hoogtijdagen, of op dagen dat ze naar een tempeldienst gaan onthouden van vlees, vis en ei. Wat zegt dit? Zijn hindoes die zich niet of selectief aan het “geweldloosheidsprincipe” houden minder goede hindoes?

In deze uitzending van 100% Hindoe? gaat Narsingh, geen vegetariër maar wel hindoe, op onderzoek uit. Hij praat met zijn moeder, die decennialang overtuigd vegetariër is. Zij vindt dat Narsingh zich respectvol en harmonieus dient op te stellen tegenover de schepping en daarom onmiddellijk moeten stoppen met het eten van vlees. De vriend van Narsingh’s vader, Ram Nathie, staat echter anders in het leven. Hij voelt zich hindoe en is tegelijkertijd kampioen in het bereiden van eenden vlees, een delicatesse in de Hindoestaanse cuisine.

Narsingh bezoekt ook het Beloofde Varkensland in Amstelveen, waar hij Dafne Westerhof ontmoet. Zij is communicatietrainer en boerenkleindochter. Meer dan twintig jaar geleden besloot ze haar levensmissie te verkondigen aan het grote publiek. Haar motto: ‘Wil je vlees eten? Best! Maar leer eerst het beest kennen.’

De presentatie was in handen van Narsingh Balwantsingh. Deze uitzending van het programma 100% Hindoe? werd uitgezonden op zondag 20 maart door de NTR.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie