Uitzending
Zondag met Lubach - 20-9-2015

20-9-2015

Zondag met Lubach

3151 x bekeken | 0 reacties
8
het dronefilmpje
Een Utrechtse drone-hobbyist was in de problemen gekomen vanwege een mooi filmpje van de Domtoren in de mist. Met een drone vliegen in het openbare luchtruim mag niet zomaar en hij dreigde een hoge boete te krijgen. Zondag met Lubach reageerde met een filmpje van het Torentje in Den Haag. De Rijksvoorlichtingsdienst startte een onderzoek. Het doel, de discussie over de regelgeving rondom drones opwekken, was bereikt. De week erop maakte Arjen Lubach in de uitzending bekend dat het filmpje in Madurodam was gemaakt.

ttip
Het sterke punt van de redactie van Arjen Lubach is het inzichtelijk maken van ingewikkelde en slaapverwekkende onderwerpen, die desondanks onze aandacht verdienen omdat ze veel invloed hebben op ons leven. Zo nam hij de Waterschapsverkiezingen en het fenomeen groentepatenten onder de loep. Het beste voorbeeld komt uit de uitzending van 15 maart: TTIP.

Bijna niemand had destijds gehoord van het Transatlantic Trade and Investment Partnership, een verdrag dat handel tussen de VS en de EU moet versoepelen. Lubach legde van achter zijn bureau uit waar het om gaat, met om hem heen graphics en animaties van enge vleermuizen. Vooral de claususe ISDS, waarbij conflicten buiten de rechter om geschikt kunnen worden, is een probleem. ‘We staan op het punt om allerlei rechten op te geven en niemand die er iets om geeft,’ riep Lubach gealarmeerd. Hiermee zette hij het verdrag op de agenda, met een bijpassende hashtag. Andere nieuwsprogramma’s namen het over en eindelijk kwam de discussie op gang.

salamander klöpping
Een muppet als sidekick, je moet maar durven. Het typetje werd geboren in een vergadering waarin de redactie overlegde of er misschien met correspondenten of sidekicks gewerkt moest gaan worden. Productiebedrijf Human Factor maakt ook Koefnoen, dus er zijn veel props beschikbaar op het kantoor. De naam Salamander Klöpping sloeg meteen aan.

De ietwat over het paard getilde, maar toch aandoenlijke amfibie riep controverse op, maar de meeste kijkers waren snel overstag. Toen hij een winterslaap hield, was die te volgen op een webcam en natuurlijk had hij een eigen twitteraccount. Bij de laatste uitzending van het eerste seizoen hield hij een serenade voor Alexander Klöpping, die de afbeelding van zijn groene tegenhanger al weken als profielfoto op Twitter gebruikte. Niet iedereen hield het droog bij de gevoelige ballade ‘Ik app je lief’.

nederland belastingparadijs
De vele brievenbusfirma’s zijn de ongemakkelijke waarheid van de Zuidas. Multinationals als Apple en Google en bands als U2 en de Stones vestigen zich officieel in Nederland vanwege het florissante fiscale klimaat. Ze sluizen hun winsten door en weten zo veel belasting te ontduiken. Politici blijven echter volhouden dat Nederland helemaal geen belastingparadijs is. Lubach maakte met koffiefirma Starbucks als voorbeeld en met een stortvloed aan argumenten duidelijk dat ons land dat heus wel is. ‘Natuurlijk is het een belastingparadijs, kom op [staatssecretaris] Wiebes, dat lijkt me nogal... logisch!'

stemtinder
De Provinciale Statenverkiezingen spreken nogal weinig tot de verbeelding en ze hebben dan ook traditioneel een lage opkomst. Zondag met Lubach maakte ze persoonlijk weer sexy door Stemtinder te introduceren. Dat werkte net als de echte dating-app. Alle kandidaten van alle provincies stonden erin met hun profielfoto, en de gebruiker kon ze ‘wegswipen’ of juist zijn interesse laten blijken. Emile Roemer mocht het als eerste uitproberen en daarna beoordeelden meer dan honderdduizend mensen hun politici op uiterlijk. De servers konden de vraag niet aan. Kandidaten die er op hun verkiezingsfoto niet op hun voordeligst uitzagen, meldden zich met de vraag of ze de foto nog konden veranderen. Een week later was de uitslag. De vier kandidaten die het vaakst een ‘hartje’ kregen kwamen in de studio voor een speeddate met Lubach. Alle vier waren het vrouwen.

farao der nederlanden
De monarchie is het onderwerp van veel Lubach-grappen. In het ‘Royaltyrubriekje’ van 22 maart 2015 zette hij nog even op een hilarische manier uiteen hoe belachelijk onze regeringsvorm eigenlijk is (‘Willem i zei op een dag: nu ben ik jullie koning. En het volk zei niet: wat de fok zeg jij nou? Maar: oké, helder’).

Daarom startte Lubach een burgerinitiatief: hij wilde de eerste farao der Nederlanden worden: Arjen Henrik i. Er werd een website in het leven geroepen en er werden meer dan 80.000 handtekeningen ingezameld. Hierdoor moet de Tweede Kamer het voorstel bespreken. Met een beetje mazzel vieren we op 22 oktober Faraodag, met door het hele land faraokefeesten.

De presentatie was in handen van Arjen Lubach. Deze uitzending van het programma Zondag met Lubach werd uitgezonden op zondag 20 september door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie