Uitzending
Yvon in de buurt - Apeldoorn

Apeldoorn

Yvon in de buurt

25-9-2008

| 1903 x bekeken | 0 reacties
8
In deze aflevering gaat Yvon op onderzoek uit in de flat De Gentiaan in Apeldoorn. De Gentiaan is een flat met ongeveer 200 inwoners van 18 verschillende nationaliteiten. De flat staat slecht bekend in Apeldoorn en de politie surveilleert er dan ook regelmatig. Op het eerste gezicht is De Gentiaan een grijs en ongezellig flatgebouw uit de jaren zeventig. Maar hoe is het om hier met zoveel mensen op zo’n kleine oppervlakte te wonen; kennen de mensen elkaar of komen ze elkaar alleen maar tegen in de lift?

Rotzooi
Al snel merkt Yvon dat de meeste bewoners het liefst zo snel mogelijk willen verhuizen. De grootste ergernis: rotzooi. Poepluiers en zelfs hele bankstellen worden zo over het balkon gegooid. Toch zijn er ook bewoners die al vele jaren tevreden in De Gentiaan wonen, zoals de tweeling op de negende verdieping. Vooral het ontmoeten van mensen uit andere culturen vinden ze leuk. "Ze zijn meestal heel aardig." De jongens moeten soms alleen wel wat moeite doen om met de buren te kunnen praten: “Ik stond net nog met een Chinees in de lift. Hij praatte heel sisserig; ik kon hem bijna niet verstaan.”

Hoge drempel
Maar het leven in een flat heeft ook schaduwkanten. Op de bovenste verdieping spreekt Yvon een bewoonster die niet meer van het uitzicht kan genieten. Al een aantal maal sprongen depressieve mensen voor haar deur naar beneden. Geplaagd door schuldgevoel wil de vrouw na dertien jaar weg uit De Gentiaan. Contact tussen de buren is er weinig. Toch zouden de meeste Gentianen wel meer contact willen. Maar Yvon merkt dat de drempel om een gesprek aan te gaan met de buurman hoog is. Een jong gezin op de zesde verdieping staat daar heel anders in: deze toekomstige predikant en zijn vrouw maken vaak een praatje met andere bewoners, met name met de Afghaanse families in de flat. “Het is een soort zendingswerk; niet in Afrika maar in Apeldoorn.”

Yvon beklimt de vele trappen en ontmoet zo de mensen voor wie De Gentiaan de dagelijkse realiteit is. Een aflevering over overlast, onvrede maar ook over mensen die het beste uit hun omgeving willen halen.

Deze uitzending van het programma Yvon in de buurt met de titel Apeldoorn is uitgezonden op donderdag 25 september door de KRO. De presentatie was in handen van Yvon Jaspers.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie