Tegen het einde van de 19e eeuw moet het Nederlandse leger in Indië alle zeilen bijzetten in Atjeh, één van de laatste gebieden in de uitgestrekte Indische archipel die het gezag van het gouvernement niet aanvaardt. Dankzij de eerzuchtige en briljante generaal Van Heutsz lukt het uiteindelijk om de Atjehse krijgsheer Toekoe Oemar te verslaan en de Atjehese bevolking te onderwerpen. De Atjeh-oorlog is een vuile oorlog, gruwelijke foto's getuigen daarvan. Maar dankzij de inzet van het Korps Marechaussee kunnen aan het begin van de 20ste eeuw grote winsten worden gemaakt met het verbouwen van tabak en het winnen van olie.
Hans Goedkoop praat onder meer met de oud-commandant van Bronbeek en Van Heutszkenner Gerard Geerts en ontdekt in Museum Bronbeek het Toekoe Oemar-spel dat eind 19e eeuw heel populair was. Hij speelt dit bordspel in
Indonesië met de Atjhese historicus Mawardi Umar die ook uitlegt waarom Atjeh zich zo hevig verzette tegen de Nederlanders.
Hans Goedkoop gaat bovendien op zoek naar de allereerste olieput van het gebied, ofwel de geboorte van de Koninklijke Olie en neemt een kijkje bij een van de weinige tabaksplantages die er nog resten in de omgeving van Medan.
De presentatie was in handen van
Hans Goedkoop. Deze uitzending van het programma Ten Oorlog! werd uitgezonden op vrijdag 19 juni door SchoolTV en de
NTR.