Uitzending
Tegenlicht - Bankgeheimen van Joris Luyendijk

Bankgeheimen van Joris Luyendijk

Tegenlicht

1-3-2015

| 4084 x bekeken | 0 reacties
7
'Op een haar na heeft de financiŽle wereld uw leven in 2008 al onvoorstelbaar ontwricht. De diepere oorzaken hiervan zijn niet weggenomen, hoewel alle insiders weten wat ze zijn. Hoe kan dat?', dat is de grote vraag die Joris Luyendijk zich stelt in zijn recent verschenen boek 'Dit kan niet waar zijn'. In 2012 en 2013 schreef Luyendijk voor de Engelse krant The Guardian een 'banking blog' waarvoor hij op anonieme basis honderden medewerkers uit de financiŽle sector interviewde. VPRO Tegenlicht nodigde Joris Luyendijk uit om, met uitzicht op de Amsterdamse Zuidas, zijn bevindingen tegen het licht te houden. Zal een betrouwbare en veilige financiŽle sector voor altijd iets blijven waarvan wij alleen maar kunnen dromen? Luyendijk maakt een levendige schets van de arena waarin de grote geldhandel plaatsvindt, en van de mensen die er onderdeel van zijn: de front-, middle- en back office; de snelle jongens, de tandenknarsers en de twijfelaars. Hij beschrijft het amorele karakter van de werknemers van 'Planet Finance' waarin ongezond lange werkweken worden gedraaid met weinig tot geen baanzekerheid, waarin de hoogte van salarissen en bonussen gelijkgesteld worden aan succes met als gevolg een totaal gemonetariseerde en op korte termijn gewin geŽnte kijk op de wereld. Hoe kunnen we tot fundamentele hervormingen komen en weer greep krijgen op die los gezongen wereld van het flitsend kapitaal? Daarvoor zijn volgens Luyendijk moedige politici nodig, verlichte nieuwe bankiers en kritische, dieper gravende journalisten, en de eerste voorbeelden zijn er.

In deze uitzending van Tegenlicht was Joris Luyendijk te gast. Deze uitzending van het programma Tegenlicht met de titel Bankgeheimen van Joris Luyendijk werd uitgezonden op zondag 1 maart door de VPRO.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee