Bergen in laag land
7-4-2009
| 1339 x bekeken | 0 reacties
Nederlandse bergen… Dat klinkt vreemd. Toch zijn er in Nederland bergen. De Grebbeberg en de St. Pietersberg bijvoorbeeld. Geen echte bergen natuurlijk, maar heuvels. De meeste heuvels liggen in Zuid-Limburg. Daar ligt ook de hoogste heuvel van Nederland, de Vaalseberg is 322 meter hoog. De heuvels bestaan voor een groot gedeelte uit mergel. Dit kalksteen is lang geleden gevormd. Het is de grondstof voor cement. Daarom zijn grote delen door de mens ontgonnen. Net als de steenkool. Nog ouder gesteente, in een ver verleden gevormd uit plantenresten. Om de steenkool te kunnen delven zijn veel mijngangen gegraven. Tegenwoordig zijn de mijnen gesloten. Ze zijn niet rendabel meer.
In het grootste dal van Limburg stroomt de rivier de Maas. Langs de oevers ligt de stad Maastricht en een aantal kleine dorpen. Bij hoog water kunnen de dorpen overstromen, daarom wordt ook in het maasdal land teruggegeven aan de rivier.
Deze uitzending van het programma Rondje Nederland met de titel Bergen in laag land is uitgezonden op dinsdag 7 april door Teleac, de NOT en SchoolTV.