Zwaar vervuild oliespoor naar Nederland
6-11-2010
| 2290 x bekeken | 0 reacties
Reporter volgt een groot politieonderzoek naar vervuilde stookolie. Het blijkt dat de brandstof van zeeschepen soms wordt vermengd met gevaarlijk afval. Giftige stoffen zoals zware metalen en kwik komen daardoor in het milieu terecht.
Milieucriminaliteit
Hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders heeft grote zorgen over deze vorm van milieucriminaliteit. ‘Alles wat behoorlijk giftig is vind je in grote hoeveelheden terug in stookolie’, aldus Reijnders. De opsporing van verdachte stookolie blijkt momenteel niet goed georganiseerd.
Reporter reconstrueert de afhandeling van een lading verontreinigde olie uit Litouwen:
Oktober 2008 komt 155 ton motorolie binnen bij het oliebedrijf North Refinery. Die motorolie blijkt vervuild te zijn met PCB’s: Het gehalte aan PCB’s is 250 keer hoger dan de wettelijke limiet.
North Refinery informeert de Provincie Groningen, en handelt de partij gevaarlijke olie vervolgens zelf af. De olie wordt in vrachtwagens vervoert via Lelystad naar een afvalverwerker in Duitsland. Het transport is bekend bij de overheid, toch wordt het niet gestopt.
Stankoverlast
Bewoners uit het nabijgelegen Borgsweer tonen zich in Reporter bezorgd. Zij ondervinden regelmatig stankoverlast door North Refinery en zeggen gezondheidsklachten te hebben.
Hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders vindt de gang van zaken rond de Litouwse olie verbijsterend. "Het is te bizar voor woorden dat zo'n transport in Nederland niet gestopt wordt. Het gaat om olie met een gehalte aan PCB's dat je nog maar zelden tegenkomt. De olie had bij binnenkomst geweigerd moeten worden door North Refinery. De uitvoer naar Duitsland mocht ook niet."
Omkatten
KLPD chef P. van Haasteren was niet op de hoogte van het verdachte transport. Het KLPD werkt bij controles naar vervuilde olie intensief samen met inspectiediensten van diverse ministeries. Volgens Van Haasteren is die samenwerking noodzakelijk om deze complexe vorm van milieucriminaliteit goed te kunnen op te sporen. "Misschien hebben we hier wel te maken met het omkatten van ladingen afval die worden gemengd in stookolie."
Het KLPD controleerde in oktober 22 schepen. In 3 gevallen was de lading zo verdacht dat er een strafrechtelijk onderzoek wordt opgestart. Monsters uit de 3 verdachte ladingen worden het Nederlands Forensisch Instituut momenteel nader onderzocht. Het KLPD zal het komend jaar meer van dergelijke controles gaan organiseren.
Deze uitzending van het programma Reporter met de titel Zwaar vervuild oliespoor naar Nederland is uitgezonden op zaterdag 6 november door de KRO. Te gast was Lucas Reijnders.