Guantanamo Bay: waarom sluiten niet kan
7-3-2010
| 1974 x bekeken | 0 reacties
Op zijn tweede dag als president van de USA belooft president Obama het detentiecentrum in Guantanamo binnen een jaar te sluiten. Michael Portillo zoekt uit waarom het onmogelijk is gebleken om zijn belofte te houden.
Dilemma's
Hij bezocht de gevangenis, en reisde naar Jemen, Bermuda en Washington om te onderzoeken hoe het verder moet met de 240 overgebleven gevangenen. Van sommigen wordt aangenomen dat ze veel te gevaarlijk zijn om vrij te laten, maar het lukt ook niet om ze veroordeeld te krijgen.
Als voormalig minister van Defensie in Groot Brittannië, heeft Portillo zelf de politieke dilemma's tussen veiligheid en burgerlijke vrijheden ervaren. Welke mogelijkheden ziet Portillo voor Obama?
Hetzelfde
Natuurlijk is het de wens van de liberale Obama om gevangenen vrij te laten als er geen sluitend bewijs is om ze te veroordelen. Maar uiteindelijk besluit hij anders. En dat is een paar gevangenen vrijlaten, maar de zware jongens vast te houden, omdat het onveilig kan zijn om ze vrij te laten. En dus zitten er nog steeds tientallen gevangenen in Guantanamo zonder uitzicht op een proces .
Michael Portillo is oud-minister van defensie van Engeland en momenteel verslaggever voor de BBC. Hij gaat op onderzoek en besluit na bestudering van de politieke implicaties dat hij hetzelfde als Obama zou hebben gedaan.
Terrorisme
Het is een feit dat Guantanamo Bay olie op het vuur is van terroristen, maar aan de andere kant, als Obama iedereen zou vrijlaten en een van die vrijgelatenen ooit betrokken zou raken bij een terroristische aanslag, zou dat waarschijnlijk genoeg zijn om Obama te dwingen ontslag te nemen. Sluiten klinkt vanuit burgerrechtelijk perspectief dan ook heel nobel, maar de politieke realiteit vraagt om een andere beslissing, aldus Obama en Michael Portillo.
Deze uitzending van het programma Reporter met de titel Guantanamo Bay: waarom sluiten niet kan is uitgezonden op zondag 7 maart door de KRO.
Item is niet meer te bekijken