Gazprom
28-3-2013
| 1854 x bekeken | 0 reacties
Bijna helft gasopslag van Russen
Bijna de helft van de ondergrondse gasopslag in de Bergermeerpolder bij Alkmaar komt in handen van het Russische Gazprom. Vanuit die gasopslag gaan de Russen hun gas aan Nederland en andere afnemers verkopen. Dat verklaart Gazprom-topman Medvedev donderdag 28 maart in het KRO-programma Brandpunt Reporter.
“We krijgen een capaciteit van bijna 2 miljard kubieke meter gas per jaar”, aldus Alexander Medvedev, CEO van Gazprom Export. Gazprom zegt te mogen beschikken over 42 procent van de ondergrondse opslag die in de Bergermeer wordt gebouwd. Aan de vooravond van het staatsbezoek van de Russische president Poetin wordt daarmee duidelijk dat de Russen een groter belang in de Bergermeer krijgen dan tot nu toe werd ingeschat. Na jarenlang slepende procedures met omwonenden realiseert energiebedrijf TAQA Energy in de Bergermeer momenteel de grootste gasopslag van West Europa die toegankelijk is voor derden. TAQA heeft tot nu toe nooit willen verklaren hoe groot het aandeel is waarover Gazprom mag beschikken.
Wapen
De terughoudendheid is mogelijk te verklaren door de reputatie van Gazprom in Europa. Die liep grote schade op toen de Russische president Poetin het bedrijf in 2006, 2008 en 2009 inzette als politiek wapen. Hij draaide midden in de winter de gaskraan naar Oekraïne dicht waardoor een groot deel van Europa in de kou kwam te zitten. De toenemende afhankelijkheid van Gazprom brengt risico’s met zich mee, zo waarschuwen betrokkenen in Brandpunt Reporter. Volgens de Russische oud-minister van Energie Vladimir Milov zal president Poetin er niet voor terugdeinzen de gaskraan opnieuw dicht te draaien. “Poetin’s houding is: als we het kunnen doen, laten we het dan ook doen.” De vooraanstaande Russische energie-expert Mikhail Krutikhin zegt over Gazprom: “Niemand kan dit bedrijf vertrouwen, want het heeft bewezen dat het niet betrouwbaar is.”
Gasrotonde
Gazprom is niet alleen betrokken bij de gasopslag in de Bergermeer. Het bedrijf participeert ook met het Nederlandse Gasunie in de Nordstreampijpleiding onder de Baltische Zee. Gasunie wil daarmee van ons land de zogenoemde gasrotonde van Europa maken. Om dat mogelijk te maken heeft het energiebedrijf delen van buitenlandse pijpleidingen aangekocht. Recent werd duidelijk dat daarbij ruim anderhalf miljard euro teveel is betaald voor het Duitse netwerkbedrijf BEB. Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat toenmalig minister van Financiën Wouter Bos voor de aankoop van de pijplijn op de hoogte was van de financiële risico’s die ermee gemoeid waren. Bos heeft de Tweede Kamer daar niet over geïnformeerd.
Deze uitzending van het programma Reporter met de titel Gazprom is uitgezonden op donderdag 28 maart door de KRO.