22-5-2009
1448 x bekeken | 0 reacties
Eenzaamheid in Nederland
Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Nederlanders zich eenzaam voelen, onder wie veel ouderen. Dat blijkt ook uit de honderden mails en duizenden andere reacties op de uitzending van Rondom Tien: ‘Eenzaam, boos en gefrustreerd in Nederland’. Er zijn Nederlanders die zich in de wanhoop van Karst T herkennen. Ze zijn diep gefrustreerd en eenzaam. De Rondom 10-redactie kreeg honderden reacties op de uitzendingen ‘Mensen als Karst T.’ van zaterdag 2 mei en ‘Eenzaam, boos en gefrustreerd in Nederland’ van zaterdag 9 mei. Daarin werd de wanhoopsdaad van de 38-jarige alleenstaande Karst T. besproken. Het kostte zes onschuldige mensen het leven. Uit de reacties blijkt dat mensen zich machteloos voelen tegenover allesbepalende instanties. Mensen worden niet gehoord, hebben weinig tot geen dierbare contacten, raken diep gefrustreerd en vereenzamen. “Ook ik had zoiets als Karst T. deed, kunnen doen”, zo schreven diverse mensen. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau is één tot twee procent van de Nederlandse bevolking ongelukkig tot zeer ongelukkig. Vaak zijn het chronisch zieken, mensen met een psychische stoornis, of mensen die getroffen zijn door veel tegenslag in het leven. Maar ook vele alleenstaanden en bejaarden voelen zich eenzaam. In veel gemeenten zijn initiatieven ontstaan die daar wat aan proberen te doen, zoals de zogenoemde Van Harte Resto’s. Hier kunnen mensen voor een kleine vergoeding dineren en wijkbewoners ontmoeten. In Netwerk vanavond één van de briefschrijvers die reageerden op de uitzendingen van Rondom Tien, de 78-jarige Jeanne. Ook gaat Netwerk naar één van De Harte Resto’s. En een interview met deskundige Jenny Gierveld.
OM eist twaalf maanden voorwaardelijk tegen Jomanda
Het OM heeft vandaag twaalf maanden voorwaardelijke celstraf geëist tegen het 'genezend medium' Jomanda. Volgens het OM heeft Jomanda als zorgverlener actrice Sylvia Millecam volkomen op het verkeerde been gezet door haar te zeggen dat zij geen borstkanker had. Sylvia Millecam overleed in augustus 2001 aan deze ziekte. Jomanda, vandaag opnieuw de grote afwezige in de zaal, wordt hier medeverantwoordelijk voor gehouden. Tegen de twee andere alternatieve artsen eiste het OM acht en vier maanden voorwaardelijke celstraf. Zij worden niet verantwoordelijk gehouden voor Millecams dood. Wel wil het OM dat zowel Jomanda als de alternatieve artsen twee jaar een beroepsverbod krijgen opgelegd. Netwerk bezocht vandaag met de toenmalige partner van Sylvia Millecam, Nol Willemsen, de rechtszaal. Eerder zei Willemsen in Netwerk dat hij vindt dat de verdachten het woord ‘kanker’ te makkelijk hebben omzeild. Wat is zijn reactie op de eis van het OM?
Feyenoord in de problemen
Feyenoord kampt niet alleen met sportieve, maar ook met zware financiële problemen. Gisteren slaagde de club uit Rotterdam-Zuid er niet in om zich te plaatsen voor Europees voetbal. Bovendien brak de clubleiding gesprekken met potentiële investeerders af. Wat resteert, is een schuldenlast van 21 miljoen euro en een gefrustreerd supporterslegioen. Netwerk vraagt zich af: Is Feyenoord nog te redden en stelde deze vraag aan één van de grootste supporters van Feyenoord in Rotterdam.
Deze uitzending van het programma Netwerk is uitgezonden op vrijdag 22 mei door de EO en de NCRV. Te gast was Jenny Gierveld.