Utrecht
5-5-2007
| 1439 x bekeken | 0 reacties
Wie kent niet de ringweg rond Utrecht? Een plek waar veel Nederlanders langskomen op hun weg naar een ander deel van het land. Een efficiënte constructie dus. Maar voor de natuur is de ringweg een groot obstakel: hij scheidt de stad van de prachtige natuurgebieden buiten de ringweg. Daarom hebben ze in Utrecht besloten dat mensen makkelijker van binnen naar buiten de stad moeten kunnen en dat mensen in de stad zelf meer natuur moeten tegenkomen.
Vrijwilligers spelen een cruciale rol bij het onderhouden van de parken en de oevers van de Utrechtse singels en ze toveren kleine, overgebleven stukjes grond om in echte natuurgebiedjes. Het gaat daarbij ook vaak om hele kleine stukjes grond tussen huizen of bedrijven, die door de jaren heen om de een of andere reden overgebleven zijn en waar nooit iets mee is gebeurd. Door de hele stad zijn heel wat zeldzame plantjes te vinden en wist u dat er dankzij de Rijn midden in de binnenstad snoek, barbeel en zelfs meerval te vinden is? Voor andere dieren als egels, bunzings en wezels is het water juist een obstakel. Voor deze dieren zijn faunapassages aangelegd.
Imker en vrijwilliger Theo de Ronde, parkbeheerder Wim Horst, plantenkenner Wim Vuik, archeoloog Erik Graafstal, vissers Juul Steyn en Robert de Wildt, onderzoeker Jeroen Brandjes en boer Henk Goes en zijn broer Frank laten ons al deze natuuraspecten van Utrecht zien.
Deze uitzending van het programma Natuur in de Stad met de titel Utrecht is uitgezonden op zaterdag 5 mei door de NCRV.
Item is niet meer te bekijken