Tom Kleijn kan zich wel een leukere vakantiebestemming voorstellen. Toch zitten de toeristentours van zijn gids in Fukushima dagelijks vol. Negen jaar geleden treft een aardbeving de Japanse oostkust en overspoelt een tsunami een gebied ter grootte van een kwart van Nederland. Door een meltdown van de kerncentrale komt een immense hoeveelheid radioactieve straling vrij. Duizenden mensen ontvluchten het gebied.
Tom Kleijn laat zien hoe de lokale gemeenschap verder is gegaan en neemt de kijker mee naar de Japanse spookstad, waar minder dan duizend mensen van de twintigduizend bewoners zijn teruggekeerd. De Japanse overheid probeert de imagoschade te herstellen, bijvoorbeeld door bij de komende Olympische Spelen in Fukushima het honkbaltoernooi te organiseren. Ondertussen moet de gemeenschap overeind blijven, zonder scholen, ziekenhuizen of andere voorzieningen. Jonge gezinnen met kinderen blijven daarom weg.
Tom Kleijn ontmoet vooral bejaarde inwoners, die hem meenemen naar de lokale markt waar producten een straling-vrij-keurmerk krijgen. Toch gebruiken ze nooit het woord veilig, legt een oudere dame uit. Bewoners vertrouwen de overheid niet, er wordt volgens hen nog altijd informatie achtergehouden. Voor het leven in Fukushima betalen de teruggekeerde bewoners een hoge prijs: eenzaamheid.
De presentatie was in handen van
Tom Kleijn. Deze uitzending van het programma Na De Klap met de titel De kernramp in Fukushima werd uitgezonden op zondag 5 juli.