Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Trappist in Berkel-Enschot

Trappist in Berkel-Enschot

Kruispunt

27-4-2010

| 1855 x bekeken | 0 reacties
6
Abt Bernardus
“Als abt moet ik nog zoeken naar mijn vaderrol”, zegt de jonge Bernardus Peeters. Sinds een half jaar is hij abt van Koningshoeven in Berkel-Enschot, de enige trappistenabdij in Nederland die nog over een eigen brouwerij beschikt. Voor zijn bevestiging vroeg hij al zijn medebroeders wat ze van hun abt verwachten. Wat bleek: “De meesten wilden iemand die naast hen loopt, hen begeleidt op hun weg in het kloosterleven. Een vaderfiguur, meer dan een manager. En daar hoef je, net zoals in het ‘gewone’ leven, geen opleiding voor te volgen”, vindt abt Bernardus. Pijnlijk was dat zijn eigen vader overleed net voor hij daadwerkelijk tot abt werd gekozen. Zijn laatste woorden op het sterfbed waren: “Heeft de abtkeuze al plaatsgevonden?” De inzegening van Bernardus als abt was dan ook extra emotioneel. Tot op de dag van vandaag doet het pijn dat zijn eigen vader dit niet heeft mogen meemaken. Het doet Bernardus zelfs zoveel pijn dat hij de foto van zijn overleden vader nog steeds niet in een lijstje heeft kunnen stoppen.

Het klooster
Net als de monniken van Abdij Sion in Diepenveen leven de broeders van Koningshoeven volgens de regel van Benedictus. Benedictus is de grondlegger van het westerse kloosterleven. In 529 schreef hij zijn Regula Monachorum, een leefregel voor monniken. In 1098 streefden enkele Benedictijnen een strengere ascese en grotere armoede na, en richten de orde van Cisterciënzers op. De orde floreerde voor en na de Reformatie, en nieuwe congregaties van de Cisterciënzers werden opgericht. Er was echter ook een mate van intellectualisering. In 1664 wilde Abt De Rancé van de franse abdij La Trappe dit veranderen. Hij bepleitte toewijding, leven van het werk van je handen en strenge boetedoening. Analoog aan de naam van dit Franse klooster worden de monniken trappisten genoemd.

Levensonderhoud
De abdij Koningshoeven werd in 1881 gesticht. De broeders voorzien in hun eigen levensonderhoud door te werken in de brouwerij, de bakkerij en de kloosterwinkel. Hiermee ervaren zij vrijwel dagelijks de verbondenheid met de wereld zoals die door God is geschapen. Ook na 125 jaar is de abdij nog steeds een plek van stilte, een plek om afstand van de wereld te nemen. De monniken willen in eenvoud en stilte een leven leiden van gebed en broederschap.

Het gastenverblijf
Ook in Koningshoeven kunnen gasten zich voor enkele dagen in een sfeer van gebed, stilte en bezinning terugtrekken. De gasten hebben vrij toegang tot het bos en bepaalde gedeelten van de kloostertuinen. De gasten leven tijdens hun verblijf gescheiden van de monniken, toch wil de kloostergemeenschap graag dat zij de gebedsdiensten bijwonen.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Trappist in Berkel-Enschot is uitgezonden op dinsdag 27 april door de RKK. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie