Norbertijnen in Hierden
4-5-2010
| 3903 x bekeken | 1 reacties
Klaas Fongers (57)
“Leef allen één van ziel en één van hart, samen, en eer in elkaar God, want ieder van U is Zijn tempel geworden.” (Regel van Augustinus, hoofdstuk I, 8)
Late roeping
“Een late roeping? Nee”, zegt Klaas Fongers. “Ik heb er alleen niet eerder naar geluisterd.” Op 50-jarige leeftijd trad hij in bij de Norbertijnen in het Gelderse Hierden. Zijn levensloop is bijzonder. Fongers trouwde, kreeg twee kinderen en had een leidinggevende functie in de financiële wereld. Na 16 jaar strandde zijn huwelijk. Zijn roeping werd sterker en uiteindelijk koos hij voor zijn diepste verlangen: het klooster. Als econoom beheert hij de financiën van de gemeenschap, maar besteedt ook tijd aan het pastorale werk in het klooster. Fongers heeft in Hierden gevonden waar hij naar op zoek was. Zijn kinderen, een dochter van 27 en een zoon van 25 jaar, komen bij hem op bezoek in het klooster. Ook als kloosterling blijft hij hun vader.
Mieke van den Hoven (55)
“Ziet, hoe goed en weldadig broeders en zusters te wezen en samen te zijn.” (naar psalm 133)
Troost, rust en stilte
Op het landgoed De Essenburgh is in 1992 een tweede leefgemeenschap gesticht voor vrouwen: De Mariëngaard. Hier wonen vier vrouwen, die leven als Norbertijnen. Zij noemen zichzelf vrouwen-norbertijnen, en zijn geen norbertinessen. Mieke van den Hoven is één van hen. Zij voorzien zelf in hun eigen levensonderhoud, en leven gescheiden van de mannen. Wel eten en bidden zij samen. Mieke van den Hoven legt volgend jaar haar eeuwige professie af. Zij is daarmee terug bij haar oude liefde. Toen zij bijna 20 was, heeft ze serieus overwogen om in te treden. Maar het liep anders. Ze ontmoette haar man, trouwde en kreeg drie dochters die inmiddels volwassen zijn. Haar verlangen naar een religieus leven raakte op de achtergrond. Het huwelijk liep echter op de klippen. In moeilijke tijden zocht en vond zij troost, rust en stilte bij de Norbertijnen. Ze kwam op adem, en realiseerde zich dat ze thuis hoort in Hierden.
Het klooster
De norbertijnen zijn sinds 1950 gevestigd op landgoed De Essenburgh in Hierden. De bronnen van de norbertijnse spiritualiteit zijn naast de Bijbel en de traditie, de Regel van Sint Augustinus en de idealen van Sint Norbertus. De rode draad door de regel van Augustinus is de liefde. Het ideaal van Norbertus was om de kerk van binnenuit te vernieuwen naar het ideaal van de armoedebeleving en het gemeenschapsleven. Zo ligt in de Norbertijnse spiritualiteit het accent op beide elementen: gemeenschap stichten naar binnen en naar buiten, op kerkopbouw, op verdieping van het geloofsleven. Het werk ligt daarom voor een belangrijk deel op het gebied van liturgie, geloofscommunicatie, apostolaat, pastoraat en onderwijs. Vanaf het begin zijn de norbertijnen van De Essenburgh betrokken geweest bij de opbouw van parochies op de Noord West Veluwe en de IJsselmeerpolders. Daarnaast zijn de broeders werkzaam in het apostolaat en pastoraat.
Het gastenverblijf
Het ontvangen van gasten is een belangrijke opdracht voor norbertijnen. Om die reden wordt mensen ook de kans geboden enige tijd door te brengen op kasteel De Essenburgh. Dat kan om de stress van het leven te ontlopen of kennis te maken met het kloosterleven. Een gast kan enkele dagen, een week of langere tijd verblijven.
Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Norbertijnen in Hierden is uitgezonden op dinsdag 4 mei door de RKK.
Item is niet meer te bekijken
Reacties op deze uitzending
-
blikker78143
21-11-2016 17:50
Is dhr. Fongers ook tot priester gewijd?