Uitzending
Deze uitzending is niet langer beschikbaar.
Kruispunt - Kunnen wij de dood eisen?

Kunnen wij de dood eisen?

Kruispunt

14-2-2010

| 3112 x bekeken | 0 reacties
7
Kunnen wij de dood eisen?
Deze week is door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillig Levenseinde) uitgeroepen tot de Week van Voltooid Leven. De NVVE wil een wettelijke regeling zodat ouderen zelf over hun dood kunnen beslissen. Het gaat om ouderen die hun leven voltooid vinden en naar de dood verlangen. De NVVE krijgt bijval van een groep prominente Nederlanders als oud-politici Frits Bolkestein, Hedy d'Ancona en Jan Terlouw, televisiepresentatrice Mies Bouwman en cabaretier Paul van Vliet. Zij willen zelf over de dood beslissen en eisen een wettelijke regeling. Met een burgerinitiatief proberen zij 40.000 handtekeningen te verzamelen; dan is Tweede Kamer verplicht een dergelijk voorstel te behandelen.
In Kruispunt aandacht voor de plannen van de NVVE. Kunnen wij de dood eisen? Gesprekken hierover met ouderen zelf, ouderenpastor Marinus van den Berg en met directeur Ruth Seldenrijk van de Nederlandse Patiënten Vereniging. Seldenrijk spreekt van de kille mythe van het voltooide leven.

Nieuwe hulpbisschoppen
Het aartsbisdom Utrecht heeft er sinds zaterdag twee nieuwe hulpbisschoppen bij. Ted Hoogenboom en Herman Woorts zijn in de Catharinakathedraal door aartsbisschop Eijk gewijd. In Kruispunt een portret van de twee priesters die leiding geven aan het grootste bisdom van ons land. Herman Woorts (46) is geboren in Abcoude en stamt uit een echte slagersfamilie. Met zijn broer Peter en vader Piet ging Kruispunt terug naar de worstfabriek waar de nieuwe hulpbisschop tijdens vakanties meehielp bij het maken van ossenworst. Broer Peter heeft het familiebedrijf voortgezet. Voor Herman was al vroeg duidelijk dat zijn leven zich niet in de fabriek zou afspelen, maar in de kerk. Op z’n 16e al wist hij zeker dat hij priester wilde worden. In Kruispunt laat Herman Woorts de kerk van Abcoude zien waar het voor hem allemaal begon. Na de middelbare school studeerde Woorts filosofie en theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie verdiepte hij zich in kerkelijke kunst en iconografie

Spionnenschool
Ted Hoogenboom (49) werd geboren in Oudewater. Hij studeerde eerst ‘gewoon’ rechten in Utrecht en was lid van het Utrechtse studentencorps. Zoals veel mannen van zijn leeftijd, vervulde hij vervolgens zijn dienstplicht. Hoogenboom belandde op een bijzondere plek: de ‘spionnenschool’ in Harderwijk. Officieel School Militaire Inlichtingen Dienst geheten. Hij leerde Russisch om de toenmalige koude-oorlog vijand te kunnen afluisteren. In Harderwijk is ook zijn grote liefde ontstaan: voor Kozakkenmuziek. Hoogenboom besloot op zijn 25ste dat hij priester wilde worden, en werd tien jaar later tot priester gewijd. "Priester zijn is geen baan van 40 uur, priester zijn is een manier van leven, je bent het altijd." De nieuwe hulpbischop vindt het belangrijk dat priesters een brede algemene ontwikkeling hebben en dat ze weten wat er speelt in de samenleving. Kruispunt bezoekt met Hoogenboom onder meer naar de St. Catharinakathedraal in Utrecht waar hij samen met Herman Woorts tot bisschop wordt gewijd, en bracht bezoek aan vader Hoogenboom die trots is op zijn zoon.

Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel Kunnen wij de dood eisen? is uitgezonden op zondag 14 februari door de RKK. Te gast was Ruth Seldenrijk. Item is niet meer te bekijken
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie