Al tien jaar ontwrichten de gasbevingen het leven van vele Groningers. Bijna moegestreden laten de Groningers hun stem weer horen in aanloop naar de verkiezingen. Kruispunt tekent de verhalen op. Al tien jaar ontwrichten de gasbevingen het leven van vele Groningers. Bijna moegestreden laten de Groningers hun stem weer horen in aanloop naar de verkiezingen. Kruispunt tekent de verhalen op van het letterlijk verscheurde Groningse platteland. 'Wij zitten letterlijk klem, we kunnen geen kant meer op. Er moet een oplossing komen.' Dat zijn de woorden van de intens verdrietige bakkersvrouw Abelien De Boer. Het is een noodkreet van een ouder echtpaar dat in grote problemen zit omdat hun huis en bakkerij grote schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Het echtpaar is in de zeventig en moet noodgedwongen doorwerken in de bakkerij. Ze voelen zich aan de kant gezet door de overheid. Na dertig jaar noeste arbeid is hun bakkerij niets meer waard en is er geen geld voor een normaal
pensioen. Bij Annemarie Heite sloeg wanhoop om in woede. Ze woonde met haar gezin op een zwaarbeschadigde boerderij. Haar strijd tegen gaswinner NAM werd twee jaar lang gefilmd door documentairemaker Piet Hein van de Hoek. Op de filmpremière ontmoet Kruispunt gedupeerden die zich allemaal afvragen hoe dit kan. Waar is de overheid, waarom beschermt niemand ons? De slachtoffers in Groningen voelen zich niet serieus genomen door de verschillende instanties die hierbij betrokken zijn. Er wordt ontkend dat de schade samenhangt met de bevingen en dat maakt de mensen wanhopig. Het vertrouwen in de overheid en instanties is bij velen tot het nulpunt gedaald. Hoe gaan zij straks naar de stembus?
De presentatie was in handen van
Wilfred Kemp. Deze uitzending van het programma Kruispunt met de titel De STEM van Groningen werd uitgezonden op zondag 12 februari door de RKK.