De Februaristaking
25-2-2010
| 1999 x bekeken | 0 reacties
In het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de sfeer tussen de Duitse handlangers en de Nederlandse Joden grimmiger. De Joden worden steeds meer onderdrukt, geterroriseerd en in elkaar geslagen. Sommige pikken dit niet langer en vechten terug. Als er bij één van deze gevechten een NSB'er omkomt nemen de Duisters op een verschrikkelijke manier wraak: ze pakken meer dan 400 Joodse mannen op.
De mannen worden weggevoerd en niemand zal ze ooit nog terug zien. Slechts twee van hen overleven het. Amsterdam is geschokt en de illegale communistische partij roept op tot een tweedaags protest. Op 25 februari 1941 rijden de trams niet uit en de arbeidersvan scheepswerven trekken de stad in. Bedrijven en scholen lopen leeg. De staking slaat over naar plaatsen buiten Amsterdam.
Vandaag, precies 69 jaar geleden, vertelt ooggetuige Max van den Berg (toen 14 jaar oud) zijn verhaal. Hij ging niet naar school want er werd gestaakt. Welke stemming heerste er in de stad? En hoe reageerde de schoolleiding? Ook praten we met historicus van het jaar Ad van Liempt. Wie waren precies de aanstichters van de staking? En hoe waren de mensen in zo'n korte tijd op de hoogte van de staking? Tenslotte te gast in Helder presenator Micel de Hond. Hij vertelt zijn Joodse familieverhaal.
3 x helder
* Ieder jaar wordt op 25 februari de Februaristaking herdacht. Zo ook vandaag!
* De Februaristaking was het grootste publiekelijke verzet tegen de nazi's. De symbolische waarde van zo'n staking is dus groot.
* Kom op voor je medemens.
Deze uitzending van het programma Helder met de titel De Februaristaking is uitgezonden op donderdag 25 februari door Teleac. Te gast waren Max van den Berg en Ad van Liempt. De presentatie was in handen van Renate Wennemars en Pernille La Lau.