Uitzending
EenVandaag - 16-7-2009

16-7-2009

EenVandaag

1415 x bekeken | 0 reacties
7
Fillialen AH to go wilden geen Marokkanen
'Dringend! Geen Marokkanen!' Begin vorige maand gaven verschillende AH to go-winkels aan geen Marokkanen meer in dienst te willen. De filialen werden teruggefloten door Servex, die de winkels beheert, maar het Bureau Discriminatiezaken begint bij de Commissie Gelijke Behandeling een zaak.Bovendien overweegt het bureau aangifte tegen de onderneming te doen. Servex exploiteert winkels op treinstations, waaronder AH to go. Enkele filialen van die keten zouden bij de personeelsafdeling hebben aangegeven geen Marokkaanse Nederlanders in dienst te willen nemen. Deze winkels liggen in Amsterdam en Den Haag. Het AD berichtte daar donderdagochtend over. AH to go-winkels zijn kleine supermarkten op treinstations. Hoewel Servex het personeelsbeleid voert, zijn zij onderdeel van Albert Heijn. Een woordvoerder daarvan liet donderdag weten dat de supermarktketen 'uitermate verbolgen' is over het incident. 'Wij betreuren dit ten zeerste.' De zegsman benadrukt dat er meer dan honderd nationaliteiten bij Albert Heijn werken en dat afkomst geen criterium mag zijn om sollicitanten op te beoordelen. Het bedrijf verwacht van Servex dat dit nooit meer gebeurt. De NS reageert in de uitzending.

EénVandaag Index - Spelersfonds FC Groningen
De Eredivisie heeft het zwaar. De Nederlandse voetbalclubs voelen de gevolgen van de crisis en gaan op zoek naar andere manieren om aan geld te komen. Steeds meer clubs richten daarom een Spelersfonds op. Particuliere investeerders kunnen daarin aandelen kopen zodat de club meer geld heeft om te investeren. En mocht een speler later met winst worden verkocht, dan vloeit de winst terug naar de aandeelhouders. Is dit de oplossing voor de voetbalclubs? EénVandaag ging op bezoek bij FC Groningen. Zou een voetbalclub iets zijn voor het mandje van de EénVandaag Index?

Telegraaf eist stopzetting AIVD-spionage
De Telegraaf eist donderdag in een kort geding bij de rechter in Amsterdam dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) stopt met het afluisteren van enkele journalisten van de krant. De Telegraaf stelt dat de AIVD niet alleen de telefoon van Van der Graaf heeft afgeluisterd, maar dat ook de telefoons van hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct-hoofdredacteur Joost de Haas zijn afgetapt. De krant vindt dat hiermee de vrije nieuwsgaring op het spel staat. Was het terecht dat de AIVD de journalisten afluisterde? En mag de AIVD dat eigenlijk wel? Het OM deed vorige maand een inval in de woning van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf. Dat gebeurde na de arrestatie van een medewerker en een oud-medewerker van de AIVD. Deze twee worden ervan verdacht geheime informatie naar de verslaggeefster te hebben gelekt, waarop de krant het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart baseerde. De krant schreef dat de dienst het kabinet op het verkeerde been had gezet in de aanloop naar de oorlog tegen Irak door 'klakkeloos buitenlandse inlichtingenrapporten' te hebben overgenomen, zonder te verifiëren of het regime van Saddam Hoessein daadwerkelijk over massavernietigingswapens beschikte.

Scheiden in de recessie
Scheiden is van alle tijden. Maar scheiden midden in een economische crisis is het misschien niet het ideale moment. Wie nu zijn huis móet verkopen, alle bezittingen moet opdelen en een huurflat moet zoeken is in de huidige huizenmarkt duurder uit dan ooit. Je kunt zelfs wel eens met een forse schuld komen te zitten. De vraag is dus of scheiden in de huidige crisis nog wel te betalen is.

Deze uitzending van het programma EenVandaag is uitgezonden op donderdag 16 juli door de AVRO en de TROS.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie