Uitzending
De Reünie - Sint Jozef Mavo Sneek

Sint Jozef Mavo Sneek

De ReŁnie

3-1-2010

| 2969 x bekeken | 0 reacties
5
Een wereldreiziger, een grafdelver en de zelfmoord van een Libanon-veteraan. Vanavond klas 4 van de St. Jozef Mavo in Sneek uit 1982. Gazalli reist met haar gezin een jaar lang rond de wereld. Jopie verruilt zijn baan bij de wegsleepdienst voor een baan als grafdelver. Lolke gaat na de mavo het leger in en wordt uitgezonden naar Libanon. Hij heeft zijn leven daarna nooit meer ťcht kunnen oppakken en pleegt in 1996 zelfmoord. De St. Jozef Mavo in Sneek is een kleine, knusse, katholieke school en behalve kinderen uit de stad zitten er ook veel kinderen uit de omliggende dorpjes op. In weer en wind fietsen ze soms vijftien kilometer om naar school te kunnen. In de pauzes gaan de leerlingen vaak naar het buurtsupertje Hoogeboom, vlak bij de school. 'Dan gingen we met een man of tien het winkeltje in, ťťn hield de eigenaar aan de praat en de rest liep dan zonder te betalen met bakken pruimen en snoep naar buiten.' Is dat misschien ook de reden dat het winkeltje niet meer bestaat? De voormalige eigenaar wordt bezocht om navraag te doen. Pierre brengt veel van zijn schooltijd door in het cafť van de vader van klasgenoot Janet. Hij heeft zes jaar over de mavo gedaan. Daarom is hij er nu extra trots op dat hij de zeilen voor De Groene Draeck van de koningin maakt. Afke is erg trots op wat ze heeft bereikt, maar ze heeft niet zulke beste herinneringen aan school. Ze groeit op in een groot boerengezin, als middelste van negen kinderen. Het gezin heeft niet genoeg geld om er volgens de laatste mode bij te lopen. Afke loopt vaak in de kleren van haar broers en zussen. Op school wordt ze daar veel mee gepest. Door haar vervolgopleiding aan de Modevakschool heeft ze haar onzekerheid kunnen overwinnen. Naast alle mooie en vrolijke verhalen, speelt de dood ook een grote rol in deze klas. Zo heeft Richard zijn carriŤre over een andere boeg gegooid door het overlijden van zijn broer en heeft Jopie zijn baan bij de wegsleepdienst verruild voor een baan als grafdelver.

Presentatie: Rob Kamphues.

Deze uitzending van het programma De ReŁnie met de titel Sint Jozef Mavo Sneek is uitgezonden op zondag 3 januari door de KRO en de NOT. De presentatie was in handen van Rob Kamphues.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie
Knibble 5 jaar Ons broertje is jarig en trakteert! Vind het gouden eikeltje op Knibble en win prachtige prijzen! Zoek mee