Doveninternaat
1-10-2010
| 1628 x bekeken | 0 reacties
Afstand te groot
Dove kinderen die naar de HAVO willen kunnen alleen terecht op de Guyotschool van Kentalis in het Groningse Haren. Deze school herbergt de enige Havo-opleiding in Nederland waar les wordt gegeven in de Nederlandse gebarentaal. De kinderen die er naar school gaan, komen uit het hele land. Omdat de afstand tot thuis vaak groot is, moeten ze daar in een internaat verblijven. Tot voor kort werd dat verblijf betaald vanuit de AWBZ, de pot met geld voor bijzondere ziektekosten. Vorig jaar scherpte de overheid de regels aan. Alleen de kinderen met een extra zorgvraag, bijvoorbeeld psychische problemen, werden nog toegelaten tot het internaat. Voor de andere kinderen moest het ministerie van Onderwijs een oplossing bedenken.
Onzekerheid
Maandenlang verkeerden kinderen en hun ouders in grote onzekerheid of ze werden toegelaten tot het internaat. Tot enkele dagen voor de zomervakantie. Het Centraal Indicatieorgaan Zorg (CIZ) bleek een aantal van de in totaal 16 kinderen volkomen onverwacht te hebben toegelaten tot het internaat. Een beslissing die in strijd was met de nieuwe regels. Het CIZ erkende de fout, waarop het ministerie van Volksgezondheid (verantwoordelijk voor het CIZ) besloot dat de bewuste kinderen ‘uit coulance’ hun indicatie mochten behouden. De zes andere kinderen hadden pech: zij werden vlak voor de zomervakantie afgewezen.
Spoeddebat
De Ombudsman zocht daarop contact met het PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. Zij was zo verbolgen over de willekeur van het CIZ dat ze op de laatste dag voor het Tweede Kamerreces een spoeddebat aanvroeg met minister Klink. Het spoeddebat bleek uiteindelijk niet nodig. De minister zag al snel in dat hij het beleid van het CIZ niet kon verdedigen. Hij besloot alle 16 kinderen die zich voor het internaat hadden aangemeld toe te laten. Goed nieuws voor deze groep leerlingen. Maar een structurele oplossing is er nog steeds niet. Daar blijft De Ombudsman zich sterk voor maken.
Dovenonderwijs
In 1760 begint de priester Abbé Charles Michel de l’Epée in Parijs de eerste dovenschool ter wereld. De l’Epée maakt gebruik van gebaren en het (eenhandige) handalfabet. Hiervoor kregen kinderen geen onderwijs en leerden niet spreken of schrijven. Predikant Henri Daniël Guyot richt in 1790, nadat hij de l’Epée heeft ontmoet, een instituut tot onderwijzing van doven en stommen op, de eerste dovenschool in Nederland. In Nederland zijn vijf dovenscholen; alleen de Guyotschool in Haren biedt Havo-onderwijs aan.
Presentatie: Pieter Hilhorst.
Deze uitzending van het programma De Ombudsman met de titel Doveninternaat is uitgezonden op vrijdag 1 oktober door de VARA. Te gast was Agnes Wolbert. De presentatie was in handen van Pieter Hilhorst.
Item is niet meer te bekijken