Twee enthousiaste verslaggevers met het syndroom van Down onderzoeken of zij nog een toekomst voor zichzelf en andere mensen met het syndroom zien in de huidige samenleving. In de nieuwe EO-reportageserie De Laatste Downer speuren Sjoerd Fleur en Eveline Kamperman naar de nieuwste mogelijkheden om Down vroegtijdig op te kunnen sporen. En ze vragen zich af wat daar de gevolgen van zijn. Want als het steeds eenvoudiger wordt om hun afwijking op te sporen, zullen er in ons land dan steeds minder Downers zoals Sjoerd en Eveline geboren worden? De Laatste Downer wordt vanaf 16 maart iedere woensdag om 20.30 uur uitgezonden op NPO 2.
Dit voorjaar neemt de politiek een beslissing over de zogenoemde NIPT-test (Niet-Invasieve Prenatale Test). Deze test is nu nog voorbehouden aan vrouwen met een verhoogd risico op een kind met Down. Naar alle verwachting zal minister Schippers van Volksgezondheid dit jaar beslissen de test breed aan te bieden. Tegenstanders zien hierin het gevaar dat er steeds minder Downers geboren zullen worden. En de acceptatie van mensen met Down zal afnemen. Maar klopt dit ook?
Om een antwoord op die vraag te vinden starten in 'De Laatste Downer' Eveline Kamperman en Sjoerd Fleur onder leiding van presentator
Jos de Jager een journalistieke speurtocht. Zal zo’n breed ingevoerde test inderdaad leiden tot minder kinderen met Down? Volgt ons land het Deense voorbeeld waar al gesproken wordt over het uitsterven van het Down-syndroom? Blijft er in onze samenleving waarin alles perfect moet zijn nog ruimte voor ‘imperfecte’ mensen? En wat kosten Downers eigenlijk? Blijven we bereid dat met elkaar te betalen, ook als de afwijking zo makkelijk op te sporen en in principe dus te voorkomen is? En kunnen Downers niet veel meer betekenen voor de samenleving door bijvoorbeeld betaald werk te verrichten?
Terugkijken? Dat kan na de eerste aflevering via TVblik!
Klik hier voor meer informatie over
De Laatste Downer, of bekijk het laatste
TV nieuws