Uitzending
De Kist - Jan Pronk: 'Ik sta midden in het leven. Over de dood ga ik over 20 jaar wel nadenken.'

Jan Pronk: 'Ik sta midden in het leven. Over de dood ga ik over 20 jaar wel nadenken.'

De Kist

8-12-2011

| 1070 x bekeken | 0 reacties
6
Presentator Herman Wegter staat nog maar in de deuropening of hem wordt duidelijk hoe oud-minister Jan Pronk tegenover de dood staat. Zijn eigen sterfelijkheid is geen gespreksonderwerp. Hij staat met zijn 71 jaar immers midden in het leven. Die kist mag van hem dan ook buiten blijven.Jan Pronk kent de geur van dood. Tijdens zijn werk in diverse ontwikkelingslanden begeeft hij zich in levensgevaarlijke situaties. Maar dat gevaar staat volgens hem niet in verhouding tot de ellende van de duizenden mensen die hij tegenkomt. Het gaat om solidariteit.
Of Pronk bang is voor de dood? Hij is er naar eigen zeggen niet mee bezig. Toch lijkt het beeld van zijn moeder die jaren aan alzheimer leed, hem angst in te boezemen. ??De eerste keer dat mijn moeder aan me vroeg: ??Meneer, wie bent u?? staat me nog glashelder voor de geest. Die opmerking snijdt door je hart. Uiteindelijk ben ik mijn moeder twee keer kwijtgeraakt.??
In deze aflevering van De Kist een indringend gesprek over Pronks drijfveer om zich tot aan zijn dood te willen inzetten voor de medemens.

Deze uitzending van het programma De Kist met de titel Jan Pronk: 'Ik sta midden in het leven. Over de dood ga ik over 20 jaar wel nadenken.' is uitgezonden op donderdag 8 december door de EO. Te gast was Jan Pronk. De presentatie was in handen van Herman Wegter.
(ter verificatie, je kunt ook inloggen) Plaats reactie