De Nederlands-Surinaamse Natasja Kensmil had als schilder een vliegende start. Nog maar net van de opleiding ontving ze in 1998 uit handen van toenmalig
koningin Beatrix de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. Geschiedenis is een belangrijk thema in haar werk. In statieportretten van historische figuren belicht ze de donkere kant van macht. In de verontrustende, fysieke en gelaagde beelden die hieruit voortvloeien, verwerkt ze de duistere kant van menselijke relaties. Kensmil wil met haar schilderijen doordringen tot in de binnenwereld van een personage. Ze zoekt naar verbanden en tegenstellingen, die haar uiteindelijk steeds dichter bij haarzelf brengen. Historische afbeeldingen vertellen ons iets over de wijze waarop we nu naar onszelf en de wereld kijken. Ze kiest daarmee niet voor een makkelijk pad, maar kunst is een uitingsvorm waarin ook moeilijke thema's een plek verdienen. Sterker nog, door schoonheid naar voren te laten komen, wordt het angstwekkende toegankelijk.
Deze uitzending van het programma De Boeddhistische Blik met de titel Natasja Kensmil werd uitgezonden op zondag 25 maart door BOS.