De Letse dirigent Andriss Nelsons geldt als een bescheiden en vriendelijke man, maar waar het zijn vak betreft is hij gepassioneerd. Regisseur Carmen Cobos volgde Nelsons en het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de repetities voor de Vijfde Symfonie van Shostakovitsj. De Vijfde Symfonie is een meesterwerk waardoor Nelsons zelf - als jonge, in de Sovjet Unie wonende musicus - diepgaand beïnvloed werd.
Er zijn een handjevol symfonieën die zowel het publiek als de uitvoerenden in een staat van vervoering brengen. Het toeval wil dat drie ervan vijfde symfonieën zijn, geschreven door de muzikale grootmeesters Mahler, Beethoven en, uiteraard, Sjostakovitsj.
Andris NelsonsIn NELSONS N° 5, de tweede lange documentaire van Carmen Cobos, gaat de wereldberoemde Letse dirigent Andris Nelsons - een zachtaardige, bescheiden man, maar zeer gedreven in zijn vak - aan de slag met het meesterwerk van Sjostakovitsj. Hij doet dat samen met een van de meest gerenommeerde orkesten ter wereld, het Koninklijk Concertgebouworkest uit Amsterdam.
Nelsons N° 5In de film volgen we het hele proces, dat zich afspeelde in oktober 2014. Van zijn aankomst op Schiphol vanuit
Amerika, waar hij vaste dirigent is van het Boston Symphony Orchestra, via de repetities waarbij Nelsons zijn vitale, gevoelige kant laat zien, tot aan een impressionistische montage van fragmenten uit drie uitvoeringen van het werk. Daarnaast praat de dirigent over zijn sobere jeugd en muzikale opvoeding in Riga, en over de ingrijpende invloed van de muziek van Sjostakovitsj op zijn ontwikkeling als musicus en dirigent.
'Dit is niet de geruststellende muziek van het kapitalisme,' zegt Nelsons tegen het orkest. 'Het moet meer zijn dan alleen maar mooi. Agressief. IJzig. Die uitersten zijn belangrijk bij Sjostakovitsj.'
Deze uitzending van het programma Close Up met de titel Nelsons No. 5 werd uitgezonden op zaterdag 9 juni door AVROTROS.